V Bratislave-Petržalke požehnajú motorové vozidlá, bude sv. liturgia

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 09:03 • 2 min
V Bratislave-Petržalke požehnajú motorové vozidlá, bude sv. liturgia

BRATISLAVA - Dobročinná organizácia MIVA Slovensko v spolupráci s Gréckokatolíckou farnosťou blahoslaveného hieromučeníka Vasiľa Hopku v Bratislave-Petržalke pripravujú podujatie Krištofova nedeľa. Uskutoční sa v nedeľu (28. 7.) o 10.30 h v Kostole Svätej rodiny v Bratislave - Petržalke.

slovakia

left justify in out

Gréckokatolícku sv. liturgiu, po ktorej požehnajú pristavené motorové vozidlá, bude slúžiť bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák. Toto podujatie, pri ktorom sa požehnávajú automobily, sa v Bratislave uskutoční už piaty rok a je aj prejavom vďačnosti Bohu za šťastne ubehnuté kilometre.

Svätý Krištof, patrón vodičov, je východným svätcom. Bol umučený pre vieru v roku 250 v Lýkii (dnešné Turecko) za čias cisára Décia. V stredoveku sa úcta k tomuto svätcovi značne rozšírila na Východe i na Západe.

Organizáciu MIVA (Missions - Verkehrs - Arbeitsgemeinschaft, pracovnú spoločnosť pre dopravu v misiách) založil v roku 1927 nemecký misionár páter Paul Shulte. Jej hlavnou úlohou je podpora kresťanských misionárov, pre ktorých zaobstaráva dopravné prostriedky všetkých druhov. Finančné prostriedky zabezpečuje prostredníctvom zbierok na Nedeľu sv. Krištofa, patróna vodičov.

V súčasnosti táto dobročinná organizácia pôsobí v mnohých európskych štátoch i v USA. Informáciu poskytol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies