V Bratislave otvorili Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 13:39 • 2 min
V Bratislave otvorili Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby

BRATISLAVA - Na pôde bratislavskej nemocnice ProCare Medissimo v piatok otvorili nové Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE). Liečiť bude pacientov s cievnou mozgovou príhodou a infarktom myokardu.

slovakia

left justify in out

"Pre nemocnicu ProCare Medissimo je to obrovská zmena. Pracovisko CINRE jej prinieslo akútne medicínske výkony na úrovni koncového pracoviska. Sme radi, že sme boli schopní vytvoriť tímu Ivana Vuleva také podmienky, vďaka ktorým bude neuro- a kardiovaskulárna liečba dostupná pre oveľa viac pacientov z celého Slovenska," konštatoval generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Vladimír Dvorový.

Ako zhodnotil medicínsky riaditeľ CINRE a intervenčný rádiológ Ivan Vulev, jeho tím od decembra v priestoroch Medissima uskutočnil 240 miniinvazívnych operácií na mozgových cievach - tzv. neurointervencií, čo je najviac spomedzi všetkých stroke centier na Slovensku. "Zo všetkých slovenských pracovísk poskytujúcich výkony intervenčnej rádiológie sme tiež práve u nás hospitalizovali a operovali najviac akútnych stavov," dodal.

Mozgová príhoda a infarkt myokardu sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtí. Podľa Európskej komisie u nás pritom každých 45 minút zomrie na tieto ochorenia jeden človek vo veku do 70 rokov zbytočne. Európska komisia našej krajine napočítala celkovo 11 tisíc odvártiteľných úmrtí ročne. "V Českej republike v súčasnosti na jedno centrum pripadá asi 450 tisíc a v Bulharsku dokonca 250 tisíc obyvateľov. Na Slovensku je to až 980 tisíc obyvateľov. Samotná Praha mala dosiaľ viac centier ako celé Slovensko spolu," poukázal primár intervenčnej kardiológie CINRE Ladislav Groch, ktorý prišiel na Slovensko z Brna. Viac ako desať rokov pôsobil aj v Bulharsku, kde otvoril so svojím tímom tri centrá zamerané na intervenčnú kardiológiu.

CINRE je siedmym pracoviskom pre mozgové príhody a infarkty srdca na Slovensku. Vulev upozornil, že aby sme dosiahli odporúčanú dostupnosť 420 tisíc obyvateľov na jedno centrum, malo by ich byť na Slovensku aspoň desať až 12. Centrum poskytuje neurovaskulárnu a kardiovaskulárnu diagnostiku, miniinvazívnu liečbu a neustály endovaskulárny program. V prevádzkovom režime 24/7 dokáže fungovať vďaka personálnej a prístrojovej zastupiteľnosti. Zdravotnú starostlivosť poskytuje v rámci verejného zdravotného poistenia.

Z neurointervenčných výkonov doposiaľ dominovalo ošetrovanie krvácajúcich a nekrvácajúcich mozgových aneuryziem, karotický stenting a mechanická stent-trombektómia pri akútnej ischemickej cievnej mozgovej príhode. Rozbieha sa už aj program intervenčnej kardiológie. Doteraz bolo do nového pracoviska preinvestovaných viac ako 8 miliónov eur. Tím CINRE pod vedením intervenčného rádiológa Ivana Vuleva tvorí 34 atestovaných špecialistov, ktorí pôsobili na domácich aj zahraničných klinikách. Jeho súčasťou sú aj piati českí intervenční kardiológovia z Brna. Primárom intervenčnej kardiológie CINRE je Ladislav Groch. Primárom neurológie je Martin Kucharík. Celkovo v CINRE pracuje 54 zdravotníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona