V Bratislave odvolil aj bezdomovec, ľudí viac lákajú vianočné trhy

NETKY.SK • 23 November 2013, 18:57 • 2 min
V Bratislave odvolil aj bezdomovec, ľudí viac lákajú vianočné trhy

BRATISLAVA - Volebné miestnosti zostanú otvorené dnes do 22.00 h.

slovakia

left justify in out

K volebným urnám v hlavnom meste dnes prichádza odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) ešte menej voličov, ako tomu bolo v prvom kole volieb. TASR to potvrdili zástupcovia viacerých bratislavských mestských častí. V Starom Meste už dnes ani neočakávajú výraznejšie zvýšenie účasti k večeru, podľa staromestskej hovorkyne Alexandry Obuchovej si to ľudia skôr namieria na vianočné trhy.

"Vzhľadom na to, že sme v piatok (22.11.) otvorili vianočné trhy, očakávame, že voliči skôr navštívia tie, ako by mali ísť odovzdať svoj hlas niektorému z kandidátov na župana," povedala pre TASR Obuchová. Opisuje, že počas celého dňa voľby v mestskej časti prebiehajú pokojne, bez výraznejších problémov či výtržností. Do jednej z volebných miestností si to podľa jej slov namieril aj človek bez domova. Bol dnes jediným bezdomovcom, ktorý v Starom Meste prišiel odovzdať svoj hlas.

V Záhorskej Bystrici sa dnes koná poľovnícky ples. Predsedníčka okrskovej volebnej komisie Silvia Jánošová vraví, že všetci, ktorí naň idú, si to najprv namieria do volebnej miestnosti. Odovzdávať svoj hlas však nie vždy prídu preto, aby podporili svojho kandidáta. Jánošová uviedla, že do miestnosti zavítal aj taký volič, ktorý chcel dať hlas jednému z kandidátov len preto, aby nevyhral ten druhý, ktorého nemá rád.

Pokojný priebeh a nízka účasť voličov na druhom kole volieb je príznačná aj pre iné mestské časti. "Je to veľmi slabé, sme prekvapení, ľudí je oveľa menej ako minule," povedala Daniela Plišňáková, referentka pre voľby v Rusovciach, kde obyvatelia dnes odovzdávajú svoj hlas v troch okrskoch. Účasť v mestskej časti je podľa jej slov o polovicu nižšia ako pred dvoma týždňami. "Väčšina ľudí prišla odvoliť ráno, no zväčša navštevujú volebné miestnosti len tí skalní," tvrdila. Niektorí sa podľa nej okrskovej volebnej komisii aj posťažujú, že tieto voľby by mali byť jednokolové. "Nepáči sa im, že to stojí veľa peňazí, druhé kolo je podľa nich zbytočné." Nízku účasť Plišňáková pripisuje aj tomu, že ľudia vedia málo o kompetenciách vyšších územných celkov.

Najviac oprávnených voličov dnes mohlo voliť v bratislavskej Petržalke, a to vyše 101.000, ktorí mohli odovzdať svoj hlas v 102 volebných okrskoch. Naopak, po jednom okrsku mali malé mestské časti Devín, Čunovo i Jarovce. Starosta poslednej z nich Pavel Škodler si myslí, že mestská časť bude mať síce vyššiu účasť voličov vzhľadom na bratislavský priemer, no menej ľudí oproti prvému kolu. "Máme tu takmer 1500 voličov a jeden volebný okrsok. Ak by sme mali dva, ako káže zákon, tak by v nich členovia komisie nemali čo robiť," povedal s tým, že už ráno im priniesol noviny a počas dňa sa zabávajú aj krížovkami. Na okrsku v kultúrnom dome majú podľa neho päť plent, ale ešte sa dnes nestalo, že by boli naraz všetky obsadené. "Pred dvoma týždňami ľudia museli aj čakať, teraz tomu tak nie je," porovnal. Voliť chodia podľa neho najmä starší, keďže v Jarovciach prevažujú staršie generácie. "Mladí ale nechýbajú a už sa dnes stalo, že odovzdať hlas prišli aj celé rodiny."

Pokojný priebeh hlásia aj bratislavský Ružinov, Karlova Ves, Dúbravka, Lamač i Nové Mesto. "Predpoludním chodia voliť najmä starší, k večeru zase mladšie generácie. Neštandardných voličov sme nemali," opísal situáciu novomestský hovorca Marek Tettinger. V Devínskej Novej Vsi, kde sa volí v 14 volebných okrskoch, budú mať tiež zrejme nižšiu účasť ako 9. novembra. "Navštívil som volebné miestnosti, všetko prebieha pokojne, účasť je ale nízka," povedal pre TASR starosta Milan Jambor.

Volebné miestnosti zostanú otvorené dnes do 22.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona