V Bratislave niekto prepadol seniorov, žena má zlomeninu, muž tržné rany

NETKY.SK • 30 December 2016, 12:50 • 2 min
V Bratislave niekto prepadol seniorov, žena má zlomeninu, muž tržné rany

BRATISLAVA - Seniori by sa nemali sami pohybovať neskoro večer v uliciach miest. Ak sa tak predsa len stane, mali by sa zdržiavať medzi ľuďmi. Upozorňuje na to polícia. Vo štvrtok (29.12.) večer totiž niekto v Bratislave prepadol dvoch dôchodcov. Staršia žena (77) utrpela zlomeninu bedrovej kosti, 79-ročný muž mal tržné zranenia v oblasti rúk a kolena.

slovakia

left justify in out

"Šli po chodníku od obchodného centra na Seberíniho ulici v smere na Štefunkovú ulicu v mestskej časti Ružinov. Neznámy páchateľ k nim zozadu pristúpil a sotil do nich, obaja stratili rovnováhu a padli na zem. Páchateľ žene vytrhol z ruky koženú kabelku, mala v nej doklady aj dioptrircké okuliare, krádežou spôsobil škodu vo výške 275 eur," povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

 

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu lúpeže. "Keďže ide o protiprávne konanie na osobe vyššieho veku s ťažkou ujmou na zdraví, v prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov," vysvetlil Szeiff.

 

Polícia seniorom odporúča, aby sa v prípade hrozby snažili dostať medzi ľudí, podľa možností čo najbližšie k ceste, "kde je väčší predpoklad, že si ich niekto všimne a pomôže im". Treba si zapamätať čo najviac informácií o páchateľovi. "Napríklad, čo má oblečené, aký je vysoký, koľko má asi rokov, akú ma farbu vlasov, očí. Zamerať sa treba aj na črty tváre, ako sú tvar hlavy, strih vlasov a ich farba či má vysoké čelo, alebo orlí, široký nos, odstávajúce uši, vysunutú bradu. Všimnúť si treba aj či nebol zarastený, alebo aké mal obočie (husté, tenké, zarastené). Pozornosť možno upriamiť aj na jeho prízvuk, dialekt, poruchy motoriky, špecifiká chôdze, tetovania, jazvy," uviedol Szeiff.

 

Seniorom v bytoch odporúča, aby si zamykali byty, neotvárali cudzím osobám a nepúšťali ich k sebe. Treba podľa neho tiež využiť všetky bezpečnostné prvky - retiazky na dverách, kľúče v zámke, elektronické zabezpečovacie zariadenia. Vhodné sú bezpečnostné fólie na sklenenej výplni okien či dverí, alebo kovové mreže na vyvýšených prízemiach, kde je ľahký prístup možného páchateľa z ulice. "S neznámymi osobami by seniori mali v bytoch komunikovať len cez pootvorené dvere zabezpečené retiazkou," dodala Szeiff.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona