V Bratislave nastane v piatok peklo - Uzatvoria obchvat, mosty aj centrum, Fico: Užite si predĺžený víkend mimo mesta

NETKY.SK • 14 September 2016, 15:15 • 2 min
V Bratislave nastane v piatok peklo - Uzatvoria obchvat, mosty aj centrum, Fico: Užite si predĺžený víkend mimo mesta

BRATISLAVA – Už tento piatok (16.9.) sa bude v Bratislave konať Summit premiérov a prezidentov členských krajín EÚ. Slovensko je zodpovedné za priebeh summitu, a tak bezpečnostné zložky bezprecedentne uzatvoria všetky hlavné ťahy do mesta, ale aj cesty v meste.

slovakia

left justify in out

Stretnutia najvyšších predstaviteľov členských krajín EÚ sa budú konať na Bratislavskom hrade a tlačové konferencie v Inchebe. V tomto okolí treba počítať so zvýšenými bezpečnostnými podmienkami.

 

Dopravné obmedzenia v Bratislave

Najdôležitejšie odporúčanie je, aby sa ľudia v meste, čo najmenej pohybovali autami.

 

 

 

"Obmedzenia sa začnú v piatok v ranných hodinách počas presunu delegácií z bratislavského Letiska M. R. Štefánika na Bratislavský hrad. Počas prejazdu delegácií bude uzavretá diaľnica D1 - diaľničný obchvat Bratislavy v smere od Zlatých pieskov po Most SNP, taktiež výjazdy na diaľnicu z Galvaniho, Gagarinovej a Bajkalskej ulice, ďalej Einsteinovej uzavretím Mosta SNP v smere z Petržalky, Staromestskej ulice v smere do mesta, Hodžovho námestia a Ulice Palisády v oboch smeroch až po Bratislavský hrad," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

 

Dodala, že v tomto čase nebude možný ani príchod a odchod z bratislavského letiska, nakoľko bude uzavretá aj Ivánska cesta v oboch smeroch od obchodného centra Avion. Diaľnica bude uzavretá od 8.00 do 10.00 h.

 

img

 

Dobiášová upozornila, že premávka z diaľnice D1 bude od Zlatých pieskov pre osobnú dopravu presmerovaná cez mesto, na Seneckú cestu, Rožňavskú ulicu, Trnavskú cestu, respektíve Vajnorskú ulicu.

 

Nákladná doprava bude odstavená na diaľnici v pravom jazdnom pruhu, respektíve púšťaná cez mesto podľa aktuálnej dopravnej situácie. Pre vodičov smerujúcich do Bratislavy odporúča hovorkyňa využiť cestu cez Senec.

 

Pri presune delegácií v čase od 13.00 do 14.00 h bude úplné uzavretá Ulica Palisády od Bratislavského hradu, Hodžovo námestie, Staromestská ulica od zjazdu z Mosta SNP na Rázusovo nábrežie, cez Vajanského nábrežie až po Šafárikovho námestie. "Odklon dopravy bude v križovatke Dostojevského rad – Landererova a z opačnej strany podľa aktuálnej situácie v smere z Karlovej Vsi do mesta už na Nábreží Generála L. Svobodu do Mlynskej doliny pod mostom Lafranconi. Následne bude približne na 15 minút úplne uzavretá doprava cez všetky bratislavské mosty, aj pre peších," tvrdí Dobiášová.

 

Od 15.30 do 16.30 bude podľa hovorkyne obojsmerne uzavretá cesta v úseku od vodného diela (Danubiana) cez Čunovo, ďalej Panónska cesta v smere od Umelého kopca na Most SNP, obojsmerne Staromestská ulica, Hodžovo námestie a Ulica Palisády po Bratislavský hrad.

 

img

 

"Po 18.00 h bude priebežne obmedzená premávka na Ulici Palisády, Hodžovom námestí, Einsteinovej ulici a priebežne uzatváraný diaľničný obchvat diaľnice D1 v smere od Mosta SNP po bratislavské letisko, a uzavreté výjazdy na diaľnicu z Einsteinovej, Dolnozemskej, Bajkalskej a Gagarinovej ulice," konštatovala hovorkyňa.

 

Bratislavské letisko odporúča dostaviť sa v predstihu

Bratislavské letisko M. R. Štefánika odporúča cestujúcim, aby sa v piatok 16. septembra, teda počas konania bratislavského summitu, dostavili na odlety aspoň tri hodiny dopredu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková, letisko v piatok očakáva prílet a odlet mnohých vládnych delegácií, ktoré sa budú presúvať do centra mesta a naopak z centra naspäť na letisko. Z tohto dôvodu bude obmedzená prístupová cesta na letisko a môžu sa tvoriť kolóny. "V čase od 8:00 do 10:00 bude uzatvorená diaľnica D1 v okolí letiska a rovnako aj Ivanská cesta v oboch smeroch od OC Avion. Cestujúcim, ktorí odlietajú z Bratislavy v piatok 16. septembra v doobedňajších hodinách a v čase medzi 18:00 až 21:00 preto odporúčame, aby si vyhradili dostatočný čas pred príchodom," uviedla Ševčíková.

 

img

 

V súvislosti s piatkovým summitom EÚ nebude na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave obmedzená prevádzka pravidelných ani charterových letov. Všetky lety by mali byť vybavované podľa platného letného letového poriadku. Jedna z dvoch dráh letiska bude počas štvrtka a piatka z dôvodu parkovania lietadiel uzatvorená, čo však podľa Ševčíkovej nebude mať vplyv na vybavovanie letov. "Zároveň upozorňujeme priaznivcov fotenia lietadiel, že bezpečnostné opatrenia budú platiť aj v okolí celého letiska. Nebude tak možné sledovať lietadlá v bezprostrednom letiskovom okolí, pri plote," dodala Ševčíková.

 

Fico odporúča Bratislavčanom, aby si užili predĺžený víkend mimo mesta

Predseda vlády SR Robert Fico žiada obyvateľov i návštevníkov Bratislavy o pochopenie a trpezlivosť v súvislosti s bezpečnostnými opatreniami a dopravnými obmedzeniami počas summitu lídrov EÚ, ktorý sa v slovenskom hlavnom meste uskutoční v piatok 16. septembra. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

 

img

 

Ako ďalej informuje, Slovensko nesie plnú zodpovednosť za nerušený priebeh summitu. Z tohto dôvodu museli byť prijaté viaceré mimoriadne bezpečnostné a technické opatrenia.

 

Premiér Fico by zároveň chcel požiadať riaditeľov bratislavských základných a stredných škôl, aby študentom v deň summitu udelili riaditeľské voľno. Občanom mesta odporúča, pokiaľ im to pracovné povinnosti dovolia, aby si naplno užili predĺžený víkend mimo hlavného mesta.

 

V piatok je cestovanie MHD zadarmo bez nutnosti dokladu, ale s obmedzeniami

Od piatku sa síce začína Európsky týždeň mobility (ETM), mestská hromadná doprava (MHD) v Bratislave je však v ten deň zadarmo aj pre dopravné obmedzenia počas summitu. "Počas Európskeho týždňa mobility sa bude dať cestovať ako každý rok len na vodičský preukaz," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Ako ďalej spomenula, pre piatkový neformálny summit premiérov a prezidentov členských krajín Európskej únie v Bratislave budú v piatok cestovať výnimočne bezplatne všetci, teda aj tí, ktorí vodičský preukaz nemajú. Do ETM sa zapojí i Hlavné mesto SR Bratislava a teda aj Dopravný podnik Bratislava.

 

 

 

Okrem MHD prepraví v piatok na území Bratislavského samosprávneho kraja každého cestujúceho zadarmo i prímestská autobusová doprava Slovak Lines. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová. Dopravnú akciu pripravujú taktiež pri príležitosti piatkového summitu. Primátor Ivo Nesrovnal obyvateľom pripomína, aby počas summitu používali autá čo najmenej a využili možnosť cestovať bratislavskou mestskou hromadnou dopravou. Pre summit zmenia aj grafikon jednotlivých liniek MHD v Bratislave, o ktorom ešte bude informovať Dopravný podnik Bratislava. Cieľom Európskeho týždňa mobility je spopularizovať iné formy dopravy, ako je individuálna automobilová doprava. Mestá a obce majú možnosť zapojiť sa do najväčšej kampane na svete zameranej na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách v dňoch 16. až 22. septembra. ETM na Slovensku organizuje Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis. Samosprávy v kampani v rámci ETM vyzývajú svojich obyvateľov, aby využívali ekologickejšie formy dopravy, ako je chôdza, bicykel či hromadná doprava. ETM zároveň podporuje zriaďovanie peších zón a iných opatrení, ktoré z verejných priestranstiev miest a obcí pomáhajú vytláčať nadmernú automobilovú dopravu. Obce a mestá môžu získať aj národnú cenu ETM 2016, a to v kategóriách aktívna samospráva, efektívne trvalé opatrenie a originálna aktivita.

 

Pre summit premiérov vlád a prezidentov členských krajín Európskej únie bude v piatok v Bratislave jazdiť Mestská hromadná doprava (MHD) s obmedzeniami. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová, dopravný podnik zabezpečí posilnenie dispečerských hliadok, operatívne zabezpečí prípadné odklony MHD, prípadne pre uzáveru komunikácií budú niektoré linky MHD skrátené podľa aktuálnej situácie.

 

V čase od 8:00 do 10:00 bude uzavretá trasa Letisko - Ivanská cesta - diaľničný obchvat - Most SNP - Staromestská - Hodžovo námestie - Palisády - Hrad a dotkne sa to autobusov číslo 31, 39, 61, 65, 80, 83, 93, 94, 96, 196 a trolejbusov číslo 203, 207, 212.

 

Od 13:00 do 14:00 bude uzávierka trasy Hrad - Palisády - Hodžovo námestie - Staromestská - Nábrežie L. Svobodu - Rázusovo nábrežie - Vajanského nábrežie - Šafárikovo námestie. Týka sa to autobusov číslo 31, 39, 50, 70, 80, 83, 93, 94, trolejbusov číslo 203, 207, 212 a električiek číslo 4, 6, 8.

 

Po 14:00 bude na 15 minút zastavená doprava cez všetky bratislavské mosty - Most Lafranconi, Most SNP, Starý most, Most Apollo a Prístavný most. Toto obmedzenie sa dotkne autobusov číslo 92, 50, 80, 83, 93, 94, 68, 88, 90, 96, 98, 196 a električiek číslo 1, 3.

 

V čase od 15:30 do 16:30 bude uzavretá trasa Danubiana - Čunovo - Rusovce - Panónska cesta - Most SNP - Staromestská - Hodžovo námestie - Palisády - Hrad. Obmedzenie sa týka autobusov číslo 31, 39, 50, 70, 80, 83, 88, 90, 91, 93, 94, 191 a trolejbusov číslo 203, 207, 212.

 

Po 18:00 bude uzavretá trasa Hrad - Palisády - Hodžovo námestie - Staromestská - Einsteinova - diaľničný obchvat - Ivanská cesta - Letisko. Táto uzávierka sa týka autobusov číslo 31, 39, 61, 65, 80, 83, 93, 94, 96, 196 a trolejbusov číslo 203, 207.

 

Obmedzenia pre summit čakajú šoférov aj v iných krajoch

V súvislosti s piatkovým bratislavským summitom čakajú výrazné dopravné obmedzenia vodičov nákladných áut aj na D1, a to nielen v Bratislavskom, ale aj v Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji na R1. Vozidlá nad 7,5 tony budú policajti odstavovať v čase asi od 06:00 zhruba do 09:30 na odpočívadlách a v odstavných pruhoch. Šoférov na tieto opatrenia budú upozorňovať aj prenosné dopravné značenia. Polícia preto dopravcov vyzýva, aby zvážili nutnosť prepravy v piatok dopoludnia. Vodičov zároveň žiadajú, aby jazdili opatrne a rešpektovali pokyny polície a pracovníkov NDS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies