V Bratislave možno vyrastie nová nemocnica: Postaví ju Penta?!

NETKY.SK • 16 December 2013, 12:53 • 2 min
V Bratislave možno vyrastie nová nemocnica: Postaví ju Penta?!

BRATISLAVA - Investičná skupina Penta má záujem podieľať sa na projekte novej bratislavskej univerzitnej nemocnice, a to ako developer či prevádzkovateľ, prípadne byť v úlohe oboch týchto subjektov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo slov Eduarda Matáka partnera Penty, ktorý má na starosti investície a stratégiu v zdravotníctve. Nové zdravotnícke zariadenie by mohlo byť prvým, ktoré vyrastie vďaka verejno-súkromnému partnerstvu tzv. PPP projektu. Štát totiž priznáva, že prostriedky na výstavbu nemá, no zároveň považuje za nevyhnutné, aby hlavné mesto dostalo novú budovu nemocnice, keďže tie súčasné sú v zlom technickom stave.

Maták očakáva, že o projekt prejavia záujem aj zahraničné firmy. Ako pripomína, v západnej Európe vzniklo za posledné štyri roky približne desať nemocníc formou PPP projektu. Zdravotnícke zariadenia, ktoré sú výsledkom spolupráce súkromného investora so štátom, možno nájsť vo Veľkej Británii, Španielsku, Švédsku či Taliansku. Obdobné tomu, čo by malo vyrásť v Bratislave, možno podľa Matáka nájsť v Holandsku. "Myslím si, že taká nemocnica, akú potrebuje západná časť Bratislavy, aby nahradila súčasnú kapacitu Kramárov a Mickiewiczovej (lôžka pre dospelých), sa dá vo veľmi dobrom západoeurópskom štandarde na spôsob Holandska postaviť za 200 mil. eur," povedal partner Penty. Samotnú dĺžku výstavby odhaduje na tri roky od vydania právoplatného stavebného povolenia. 

Ministerstvo zdravotníctva vyčíslilo sumu novej modernej nemocnice so 775 lôžkami na 250 mil. eur. Rezort predpokladá začiatok stavebných prác na rok 2015, ich trvanie odhaduje na 18 mesiacov. Investora, v réžii ktorého má byť výstavba nemocnice a jej následná prevádzka, plánuje vybrať do konca budúceho roka. Vlastníkom zariadenia by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. 

Okrem Bratislavy by si však novú nemocnicu podľa partnera Penty zaslúžilo aj stredné Slovensko. Tvrdí, že v rovnako dezolátnom stave ako napríklad bratislavské Kramáre, je aj Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Maták podotýka, že staré budovy oboch zdravotníckych zariadení sú v situácií, že sa ich neoplatí prevádzkovať, vzhľadom na obrovské výdavky na teplo či údržbu. Penta mala záujem vybudovať novú nemocnicu, ktorá by slúžila pre spádovú oblasť Banskej Bystrice i Zvolena s tým, že stáť bude práve medzi týmito dvoma mestami. Investičná skupina má vypracovanú architektonickú štúdiu, tvrdí však, že do realizačného štádia sa nemá zmysel púšťať. 

"Nemá význam míňať súkromné peniaze súkromných ľudí, keď vidíme, že záujem vlády je momentálne nulový a sústreďuje sa na jednu nemocnicu v Bratislave," uviedol Maták na margo vládneho materiálu, ktorý počíta s výstavbou nemocnice len v hlavnom meste. Okrem toho tvrdí, že narážali na námietky obyvateľov, prečo má nemocnica vyrásť na súmestí. Podotýka pritom, že vo vyspelých krajinách je to štandardom. "Logisticky je úplne nezmysel to stavať tam, kde je dnes Rooseveltova nemocnica," povedal Maták. Výber lokality obhajuje tým, že urgentný príjem by mal byť v rovnakej dojazdovej vzdialenosti pre obe spádové oblasti. 

Penta už v nemocničnom sektore pôsobí, a to cez sieť Svet zdravia, ktorá prevádzkuje osem regionálnych zdravotníckych zariadení. Ak jej Protimonopolný úrad SR odobrí najnovšiu kúpu, pribudnú k nim ďalšie tri v Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote a Banskej Štiavnici. Investičná skupina však ani pri tomto počte nekončí, sieť chce rozširovať aj naďalej. Záujem smeruje napríklad na nemocnice v Dunajskej Strede a Galante, pre ktoré hľadá Trnavský samosprávny kraj investora. "Som si istý, že dáme konkurenčnú ponuku, pretože vieme, čo s tými nemocnicami robiť. Myslím si, že sú to dve veľké nemocnice, ktoré si zaslúžia, aby tu boli, aby fungovali a ktoré by sa mali zaradiť do nejakej siete nemocníc," uviedol Maták. Ako pokračoval, viac nemocníc v sieti im umožní robiť medicínsky redizajn. V praxi to bude znamenať, že jednotlivé zariadenia sa budú špecializovať na konkrétne oblasti. Ako Maták podotýka, nie je potrebné, aby v nemocniciach, ktoré sú od seba vzdialené 10 až 15 kilometrov, bola v každej z nich pôrodnica, či neurológia. 

Penta takýto postup začína aplikovať na východnom Slovensku, kde Michalovce bude špecializovať na onkológiu a neskôr aj na chirurgiu, Trebišov je podľa Matáka zase špičkový v očnom lekárstve, ORL a psychiatrii. "Považujem za jediný možný postup, ako využiť limitované zdroje aké tu sú a zároveň čeliť tomu silnému demografickému tlaku, zvýšiť efektívnosť jednotlivých nemocníc, nie len v prevádzkovom, ale aj v medicínskom zmysle. Čiže vyššia špecializácia, vyššia obložnosť, kratšia priemerná doba hospitalizácie," zhodnotil zámery Penty Maták.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies