V Bratislave možno spoznať exotický japonský tanec butó

NETKY.SK • 4 Október 2011, 17:25 • 2 min
V Bratislave možno spoznať exotický japonský tanec butó

V Bratislave možno spoznať exotický japonský tanec butó

slovakia

left justify in out

img

Novinkou prebiehajúceho 15. ročníka medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe je prezentácia japonského tanca butó. 
"Tento tanec u nás nie je známy. Budeme mu venovať dva dni v rámci programu Japonsko je tu, a je to najexotickejšia časť festivalu," povedala pre TASR jeho riaditeľka Miroslava Kovářová. 
Spomínaný tanec prináša jeden z najvýznamnejších umelcov butó na svete Ko Murobuši. Bude ho prezentovať s maďarskou umelkyňou Bataritou vo štvrtok (6.10.) popoludní až do večera v budove Vysokej školy múzických umení na Zochovej ulici, kde sa po prednáške uskutočnia workshopy a premietanie filmov o tanci. V nasledujúci deň diváci spoznajú butó na dvoch predstaveniach v Dome T & D elledanse. Pred nimi bude k dispozícii návštevníkom japonská gastronómia. 
Ko Murobuši a Batarita vytvorili krátko pred festivalom spoločnú inscenáciu Leftover Shadow. Predstavia tanec butó, ktorý je založený na slobodnom a individuálnom prístupe tanečníka. Ten sa vzdáva konvenčnej estetiky, riadi sa len vlastným inštinktom a prispôsobuje sa hudbe. Tanečníci zvyčajne tancujú nalíčení na bielo a ich pohyby sú veľmi pomalé. Ďalšia tanečníčka butó Kae Išimoto ho predvedie vo vlastnej choreografii Transformed Girl.
Ko Murobuši je považovaný za hlavného nasledovníka zakladateľa butó Tacumi Hidžikatu, u ktorého študoval. Založil niekoľko skupín butó a vo svojich choreografiách skúma jeho možnosti. Na jednej strane otvára svoj tanečný rukopis a butó vplyvom z celého sveta, na druhej sa snaží prehlbovať japonské korene tohto tanca.
Batarita je choreografka, tanečníčka a režisérka. Po skončení štúdia na Maďarskej tanečnej akadémii absolvovala stáže v Európe i Ázii. Od roku 2001 sa venuje choreografii, vyučuje a prednáša po celom svete. V roku 2009 sa prvýkrát predstavila ako režisérka v Maďarskej štátnej opere.
Hoci Kae Išimoto pochádza z rodiny tradičných japonských tanečníkov, rozhodla sa študovať jazzový, moderný a súčasný tanec. Od roku 2002 spolupracuje so slávnym tanečníkom butó Jukio Wagurim. V nasledujúcom roku sa stala členkou významnej skupiny súčasného tanca Co. Yamada Un. Vďaka rozmanitým tanečným skúsenostiam sa snaží vytvárať originálny "bezžánrový" tanečný štýl, spájajúci rozličné tanečné prvky a tradície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies