AKTUALIZOVANÉ Francúzsky prezident Macron zdôraznil potrebu dialógu a integrácie

NETKY.SK • 26 Október 2018, 20:20 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Francúzsky prezident Macron zdôraznil potrebu dialógu a integrácie

BRATISLAVA - Slovensko chce byť pre Európsku úniu (EÚ) zodpovedným partnerom a chce byť pri všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany Únie. V tomto bude Slovensko vždy na strane Francúzska.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, o tom uistil predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). So šéfom Elyzejského paláca hovorili o témach hlbšej integrácie eurozóny, ale aj o kybernetických hrozbách či o projektoch obrany.

V súvislosti s kybernetickými hrozbami a nedávnym útokom na slovenský rezort diplomacie sa Pellegrini s Macronom dohodli na hlbšej spolupráci v tejto oblasti. "V krátkej dobe dôjde k stretnutiu expertov zo slovenskej aj francúzskej strany, ktorí budú hlbšie analyzovať veci, ktoré sa udiali na jednej alebo druhej strane a hľadať riešenia, ako sa im v budúcnosti vyvarovať," oznámil Pellegrini.

 

 

Slovenský premiér tiež naznačil, že Slovensko by malo záujem byť centrom pre kybernetickú bezpečnosť, o ktorom na zasadnutiach Európskej rady hovorí francúzsky prezident. "Naznačil som, že Slovensko je krajina, ktorá chce byť lídrom v kybernetickej bezpečnosti a ak by sa rozhodovalo o tom, kde tá agentúra má byť, Slovensko by prejavilo záujem o jej sídlo tu v Bratislave," povedal premiér. Dodal, že zatiaľ ide čisto o hypotetickú otázku.

 

 

Slovensko tiež podľa Pellegriniho podporuje myšlienku francúzskej hlavy štátu, aby sa čo najviac z rastúcich výdavkov na obranu minulo na európskom trhu. "Je to dobré pre EÚ, je to dobré pre naše dve krajiny, pre našich ľudí a zamestnanosť," myslí si slovenský premiér. Dodal, že Slovensko bude hľadať aj ďalšie konkrétne možnosti prieniku s Francúzskou republikou v oblasti obrannej spolupráce a vyzbrojovania.

 

Pellegrini tiež ocenil Macronove snahy o prehlbovanie európskej integrácie a vyhlásil, že aj Slovensko chce byť na tejto "modernej a dynamickej vlne". Francúzsky prezident zopakoval, že Slovensko je súčasťou jadra EÚ. Teší sa aj zo slovenskej podpory hlbšej spolupráce v rámci eurozóny i z iniciatívy zreformovať ju, s ktorou prišli Francúzsko a Nemecko.

 

Francúzsky prezident na stretnutí s Pellegrinim hovoril aj o dvoch hrozbách, ktorým EÚ čelí. Podľa neho je to rozdelenie a únava. "Napriek tomu, že mnohí nás presviedčajú, že EÚ je štruktúrovaná, naša spoločná práca ukazuje, že sme schopní tieto rozdelenia prekonať," konštatoval Macron. Na margo únavy zase francúzska hlava štátu uviedla, že pre občanov je Európa samozrejmosť, mier tu máme od nepamäti a to je výzva pre tých, ktorí chcú Európu zničiť.

 

Výzvy ako klimatická zmena, migrácia alebo aj inovácie v oblasti technológií, ktorým Európa v súčasnosti čelí, sa nedajú riešiť na národnej úrovni. Povedal to v piatok v Bratislave francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

"Európsky projekt patrí ľuďom a preto potrebujeme diskusiu, aby sme boli schopní preklenúť medzery," povedal prezident počas diskusie s občanmi na tému Formovanie budúcnosti Európy. Zdôraznil i potrebu aktívnej mladej generácie v boji za slobodu, mier a ochranu európskych hodnôt.

 

Francúzsky prezident verí v Európsku úniu, ktorá je podľa neho veľmi silný politický projekt. "Ak sa pozrieme na najväčšie výzvy súčasnosti, Európa je na najlepšej ceste sa s nimi vyrovnať," povedal. Zdôraznil však potrebu jednoty a spolupráce, pretože problémy ako klimatická zmena, migrácia alebo digitalizácia sa nedajú riešiť na úrovni jednotlivých štátov. Macron upozornil i na spoluprácu v rámci NATO, ktorá má dôležitú úlohu pri ochrane hraníc.

Prezident sa vyjadril aj k budúcoročným voľbám do Európskeho parlamentu a voľbám do národných parlamentov.

 

"Nedajme priestor tým, ktorí chcú európsky projekt rozložiť alebo zabiť," povedal. Určitá dávka kritiky je podľa neho potrebná, ale len s cieľom zlepšenia súčasného stavu.

 

Prezident Macron poukázal na situáciu v Poľsku a v Maďarsku, kde sa k moci dostali pravicové a nacionalistické sily, čo je podľa neho jeden zo signálov krízy demokracie. Týmto výzvam je podľa neho potrebné čeliť a podať ľuďom pravdivé informácie.

 

Diskusia v Bratislave bola súčasťou iniciatívy francúzskeho prezidenta, ktorý sa takouto formou zaujíma o názory občanov EÚ. Slovenská republika dostala túto možnosť ako jediná z krajín vyšehradského regiónu. Podujatie pripravila mimovládna organizácia GLOBSEC za podpory iniciatívy #MYSMEEU Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave a hlavného mesta SR Bratislavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies