V Bratislave inštalovali nový typ rýchlonabíjacej stanice pre elektromobily

NETKY.SK • 4 Január 2018, 19:01 • 2 min
V Bratislave inštalovali nový typ rýchlonabíjacej stanice pre elektromobily

BRATISLAVA – V Bratislave uviedli do prevádzky nový typ rýchlonabíjacej stanice pre elektromobily. Bol pritom aj podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Bežné nabíjacie stanice získavajú elektrickú energiu výhradne zo siete. Nový systém využije energiu podľa potreby buď z batérie, siete, pripadne z oboch zdrojov. Ako informovala spoločnosť GreenWay, ktorá bude novú nabíjaciu stanicu prevádzkovať, batéria sa v nabíjacej stanici môže opätovne dobiť zo siete v čase, keď cena elektriny klesne, prípadne ju možno nabíjať aj z miestneho obnoviteľného zdroja, napríklad solárnej inštalácie.

"Vzhľadom na presadenie sa obnoviteľných zdrojov energie je dôležité, aby sme nielen vyrábali čistú energiu, ale aj siahli po jej efektívnom uskladňovaní. A práve tu je priestor pre batérie s ich revolučným potenciálom pre dopravu i energetiku. Podľa našich odhadov v EÚ budeme potrebovať 800-tisíc verejne dostupných nabíjacích staníc už do roku 2020,“ povedal pri spustení nabíjacej stanice do prevádzky v bratislavskom obchodnom centre Maroš Šefčovič.

“Toto je prvý krok v našej stratégii vybudovať sieť nabíjacích staníc pre elektromobily, ktorá nielen dodáva vozidlám elektróny na ich pohyb, ale takisto umožní využiť potenciál miliónov batérií v elektrických vozidlách poskytnúť svoju úložnú kapacitu a flexibilitu pri ich nabíjaní ako službu energetickej sieti,“ dodal spoluzakladateľ spoločnosti GreenWay Peter Badík. Podľa spoločnosti je Bratislava prvým mestom v strednej a východnej Európe, v ktorom sa začala prevádzka nového typu rýchlonabíjacej stanice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies