V Bratislave dnes otvorili prvú čínsku triedu na Slovensku

NETKY.SK • 7 Marec 2012, 08:17 • 2 min
V Bratislave dnes otvorili prvú čínsku triedu na Slovensku

V Bratislave dnes otvorili prvú čínsku triedu na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Základná škola na Sibírskej 39 v bratislavskom Novom Meste dnes otvorila prvú čínsku triedu na Slovensku. Čínštinu sa tu budú učiť prevažne slovenskí žiaci vo forme voľnočasových kurzov.

Keďže sa deti v tejto škole učia v rámci vyučovania angličtinu aj nemčinu, čínština pre nich bude tretím cudzím jazykom. "Momentálne máme za sebou prvé hodiny, deti celkom dobre reagujú na tento cudzí jazyk. Celá škola sa zdravíme v čínskom jazyku," uviedla riaditeľka školy Milena Partelová. Záujem o kurzy prejavilo doteraz asi 40 žiakov zo všetkých ročníkov. Škola pripravuje aj kurzy čínštiny pre rodičov, na hodiny môžu chodiť aj spolu so svojím dieťaťom. "Tieto hodiny sa začínajú od budúceho týždňa," pokračovala riaditeľka. Rodičia a ďalší dospelí si však za hodiny budú platiť.

"Podľa mňa je to veľmi zaujímavý jazyk. Tá pani, ktorá to vyučuje, vie iba po čínsky a anglicky, takže sa naučím niečo aj po anglicky," povedala žiačka Laura, ktorá sa na kurz čínštiny prihlásila sama. "Máme jedného ôsmaka, ktorý povedal, že sa naučí po čínsky a keď bude dospelý bude podnikateľ a jeho spolužiaci nebudú vedieť tak dobre obchodovať ako on. Oni sa na to pozerajú takto prakticky," povedala Partelová o žiakoch.

Lektorka čínskej triedy Xu Yang prišla pred vyše mesiacom priamo z Číny. Tvrdí, že o Slovensku vedela, keďže sa o ňom učili na geografii. Na Slovensku sa jej zatiaľ páči. "Všetci ľudia sú veľmi priateľskí. Je tu tichšie a páči sa mi atmosféra mesta," zhodnotila.

Podľa starostu mestskej časti Nové Mesto Rudolfa Kusého sa prvotná myšlienka zriadiť čínsku triedu zrodila na oslave dňa detí, na ktorom boli zástupcovia čínskej, vietnamskej či francúzskej komunity. "Od septembra intenzívne rokujeme s cieľom od začiatku roka otvoriť prvú čínsku triedu na Slovensku. A tak sme tu dnes," opísal Kusý, ktorý plánuje sám sa do kurzu prihlásiť. Trieda bola otvorená v spolupráci s Konfuciovým inštitútom, ktorý prispel na zakúpenie projektora, počítača a ďalších pomôcok. "Darovali sme základnej škole všetky učebnice a učebné pomôcky a poskytli sme učiteľa čínskeho jazyka," informoval dnes riaditeľ inštitútu Peter Paulén. Na Slovensku podľa neho žije asi 4000 Číňanov. Konfuciov inštitút vyučuje v súčasnosti čínštinu na viacerých slovenských vysokých školách. "Na jeseň by sme chceli otvoriť prvú triedu aj na gymnáziu. Rokujeme s riaditeľom Gymnázia na Ul. Ladislava Sáru," doplnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies