V Bratislave dnes historicky prvýkrát sčítajú ľudí bez domova

NETKY.SK • 9 November 2016, 10:32 • 2 min
V Bratislave dnes historicky prvýkrát sčítajú ľudí bez domova

BRATISLAVA - Hlavné mesto v spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny, mimovládnymi organizáciami a dobrovoľníkmi bude dnes v podvečerných hodinách realizovať historicky prvé sčítanie ľudí bez domova v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Do sčítania sa plánuje zapojiť 140 sčítacích komisárov. Z tohto počtu je 90 dobrovoľníkov a 50 expertov z mimovládnych organizácií. Cieľom sčítania je podľa samosprávy zreálniť počet ľudí bez domova na území hlavného mesta, keďže doteraz boli čísla určené len odhadmi, podľa ktorých je v Bratislave zhruba 5000 ľudí bez domova.

 

"Spoločne máme teraz prvýkrát šancu začať riešiť otázku bezdomovectva systémovo," povedala riaditeľka sekcie sociálnych vecí, kultúry, školstva a športu na bratislavskom magistráte Marcela Gbelecová. Bratislavská samospráva tvrdí, že je dôležité definovať, kto je človek bez domova a zistiť aj štruktúru a príčiny bezdomovectva. "Snahou mesta je totiž to, aby spolupráca so subjektmi pomáhajúcimi ľuďom bez domova bola v nasledujúcich rokoch nastavená správne a systém pomoci bol tak efektívny a účelný," tvrdí magistrát.

 

Súčasťou sčítania bude dotazník, ktorého cieľom bude zistiť odpovede z rôznych oblastí, ako napríklad dôvody straty bývania, druhy príjmov, stav zdravia či väzby na rodinu. Sčítavať sa budú ľudia prespávajúci vonku, v neštandardných obydliach, v nocľahárňach a v krátkodobých formách bývania, ako sú napríklad ubytovne či vybrané zariadenia sociálnych služieb a sociálno-právnej ochrany. Výdavky spojené so sčítaním ľudí bez domova hradí hlavné mesto zo svojho rozpočtu sumou asi 7000 eur.

 

Občianski aktivisti dlhodobo upozorňujú, že ak by v Bratislave existovali dobre rozvinuté sociálne služby, problém bezdomovectva by bol oveľa menej vypuklý. Prevažnú časť, okolo 80 percent, bezdomovcov v hlavnom meste podľa neziskových organizácií tvoria muži. Viac ako polovica ľudí bez domova má vek od 40 do 64 rokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies