V Bratislave divadelníci dohrajú predstavenie, ktoré Kotleba v Brezne zrušil

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 07:58 • 2 min
V Bratislave divadelníci dohrajú predstavenie, ktoré Kotleba v Brezne zrušil

BRATISLAVA – Po tom, čo predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba pred niekoľkými dňami zastavil v Brezne rozohrané divadelné predstavenie Kováči, divadelníci ho dnes dohrajú do konca v Bratislave. Inscenáciu uvedie A4 - priestor súčasnej kultúry a Divadlo SkRAT, ktorí chcú takto breznianskemu divadelnému súboru Jána Chalupku vyjadriť solidaritu.

slovakia

left justify in out

"Inscenácia Kováči hosťuje v Bratislave na pôde profesionálneho nezávislého divadla s cieľom podporiť solidárnosť s ochotníkmi a súčasne neochotu podvoľovať sa pravicovému extrémizmu v slobodnej, demokratickej krajine," uviedla Sandra Polovková z A4. Podotkla, že ide o závažnú a znepokojivú situáciu.

 

Predstavenie sa uskutoční dnes o 19.30 h a svoju účasť podľa Polovkovej potvrdil aj prezident SR Andrej Kiska. Lístky sú už vypredané.

 

Kotleba predstavenie 14. marca zastavil vraj pre krajne expresívne výrazy a vulgarizmy. Vystúpenie si úrad objednal ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja.

 

"Išlo o slávnostnú udalosť, ktorou sme chceli vyzdvihnúť mesto Brezno a jeho divadelný súbor. Predstavenie Kováči sme vybrali na základe odporúčania divadelného súboru. Od počiatku sa v ňom však používali krajne expresívne výrazy. Ich frekvencia sa stupňovala a v tej chvíli sa predseda BBSK, aj vzhľadom na reakcie publika, rozhodol predstavenie ukončiť," vysvetlila hovorkyňa BBSK Michaela Piliarová.

 

Podľa divadelníkov v inscenácii však vulgarizmy neboli preto, aby sa nadávalo. Vyjadroval sa tým charakter osoby a patrilo to do konceptu hry, podotkli. Inak by to podľa nich stratilo svoj význam, vtip a šmrnc.

 

Piliarová uviedla tiež, že v súvislosti s výrokmi, ktoré v hre zazneli, Úrad BBSK zvažuje podanie trestného oznámenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona