V Bratislave budú tri dni patriť festivalu Gypsy Fest

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 07:50 • 2 min
V Bratislave budú tri dni patriť festivalu Gypsy Fest

BRATISLAVA - Bratislavu čakajú tri dni plné rómskej kultúry, spevu či tanca, do mesta prídu umelci z 11 krajín sveta. Aj tento rok hostí hlavné mesto štvrtý najväčší rómsky festival na svete World Roma Festival - Gypsy Fest a jeho deviaty ročník.

slovakia

left justify in out

Začne sa dnes o 13:00 a potrvá do soboty 23. júla. Otváracím podujatím festivalu je prezentačný event s názvom "Rómovia ako ich nepoznáte". Začne sa o 13:00, koniec je naplánovaný na 15:00. Ako agentúru SITA informoval organizátor, občianske združenie Roma Production, cieľom je ukázať širokej verejnosti takých Rómov, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí. Na bratislavskom námestí sa ukážu rómski policajti, colníci, hasiči, zdravotné sestry, lekári, právnici, letušky, maliari či sochári. Na tejto časti programu sa podieľali ministerstvá zdravotníctva, vnútra, obrany a práce. “Svoju prácu budú prezentovať rómski vojaci, policajti a iné zaujímavé profesie. Gypsy Fest každý rok ukazuje verejnosti takých Rómov, ktorí sú prínosom pre našu krajinu,” priblížil riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

 

Piatkový večer ovládne centrum hlavného mesta medzinárodná hudobno-tanečná show umelcov z Litvy, Lotyšska, Švédska, Nemecka a Ruska. “Ich program sa volá Noc v rómskom tábore. Speváci a tanečníci patria k popredným umelcom vo svojich krajinách a často vystupujú v tamojších televíznych programoch. Na Slovensku ich pre veľký úspech z vlaňajška privítame opäť,” vysvetlil Šivák pre agentúru SITA.

 

Gypsy Fest bude pokračovať v sobotu 23. júla pestrofarebným sprievodom rómskych umelcov v tradičných rómskych krojoch. V historickom centre Bratislavy ľudia uvidia napríklad rómske tanečnice alebo balkánsku dychovku, toto podujatie sa začne o 13:00. Festival vyvrcholí večer záverečným galaprogramom, ktorý organizátori nazvali Visegrad Gypsy Fest. Na Hlavnom námestí vystúpi napríklad česká speváčka Ida Kelarová, kapela Zingaros z Argentíny, poľská speváčka Liza Kotlyarenko alebo maďarská kapela Romengo. Vstup na všetky podujatia je voľný.

 

Gypsy Fest sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Podujatie finančne podporil úrad vlády prostredníctvom dotačného programu Kultúra národnostných menšín 2016. Na program vyčlenili 20-tisíc eur. O finančnú podporu sa postaral aj International Visegrad Fund. Svetový rómsky festival je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies