V Bratislave budú protestovať proti homofóbii, postavia máj

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 09:40 • 2 min
V Bratislave budú protestovať proti homofóbii, postavia máj

BRATISLAVA - V hlavnom meste dnes budú ľudia viacerými aktivitami bojovať proti homofóbii. Práve dnes je totiž Medzinárodný deň boja proti homofóbii. Informujú o tom organizátori projektu Dúhový rok na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Celý máj je Mesiacom LGBTI histórie, cieľom ktorého je priblížiť životy lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) ľudí. Hlavným happeningom dnešného dňa je stavanie mája aj pre homosexuálov v čase od 15:00 do 18:00 na bratislavskom Tyršovom nábreží. Cieľom akcie je podľa organizátorov upozorniť na homofóbiu a transfóbiu na Slovensku. "Máj konečne nebude len pre heterosexuálne páry, ale pre všetkých, ktorí chcú niekomu vyjadriť lásku," píše sa na stránke. Návštevníci sa budú môcť odfotiť s nápisom “Nie homofóbii a transfóbii”, fotografia bude následne použitá v internetovej kampani.

 

Pre záujemcov je taktiež pripravený otvorený tréning LGBTI volejbalu na Základnej škole Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave, vstup je zadarmo. Zatrénovať si možno od 10:00 do 13:00. Trénovať budú ľudia z LGBTI športového klubu Lotosové kvety. Otvorený tréning je pre všetkých, ktorí by sa chceli naučiť základy volejbalu, pričom súčasťou podujatia bude tiež krátky profesionálny kurz prvej pomoci. Posledným podujatím pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii je akcia s názvom Teplý parket, pôjde o tanečný kurz pre LGBTI páry. Miestom konania je Batelier na Továrenskej 14 v Bratislave, čas konania je od 21:00 do 23:00. Kurz bude patriť latinskoamerickému tanečnému umeniu salsa, čača a jive, súčasťou bude aj krátka prehliadka histórie teplého tanca. 

 

Pri príležitosti dnešného medzinárodného dňa spustil v piatok 16. mája Inštitút ľudských práv (IĽP) hlasovanie za anti-cenu Homofób roka 2013. Ľudia môžu hlasovať do 8. júna na stránkach www.ludskeprava.sk/homofob a www.facebook.com/ludskeprava. Informoval o tom na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher. 

 

Nominovaných na anti-cenu je päť. Nechýba medzi nimi homofób roka 2012 poslanec NR SR Štefan Kuffa (OĽaNO) s výrokom: „Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň na krk a hodili ťa do vody.“ Povedal to v pléne NR SR o vzťahu medzi dvoma ľuďmi rovnakého pohlavia. Nominovaný je tiež jeho kolega poslanec Igor Matovič (OĽaNO) za výrok: „Oveľa lepšie bude dieťaťu, ak bude v detskom domove, ako sa má pozerať na prerobenú mamu a otca. Bude úplne mešuge...“ Tretím je vedúci rubriky ekonomika v časopise .týždeň Lukáš Krivošík, ktorý sa k zlepšovaniu situácie LGBTI menšiny v EÚ vyjadril: „Nemali by sme byť zdržanliví pri zavádzaní takýchto nevyspytateľných sociálnych experimentov?“ Anti-cenu môže získať tiež hovorkyňa združenia Aliancia za rodinu Anna Verešová. Nominovaná je za výrok: „Nesúhlasíme s tým, aby sa takéto formy spolužitia verejne propagovali a mätúco nazývali rodinou.“ Poslednou nomináciou je Konferencia biskupov Slovenska (KBS), ktorá v pastierskom liste na prvú adventnú nedeľu v roku 2013 napísala o ľudsko-právnych aktivistoch a zrovnoprávnení LGBTI ľudí na Slovensku: „Aktéri kultúry smrti používajú na jej presadenie značne prešpekulované metódy.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies