V Bratislave budú do konca roka verejné bicykle: Tu budú stáť

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 09:10 • 2 min
V Bratislave budú do konca roka verejné bicykle: Tu budú stáť

BRATISLAVA – Na 24 miestach v Bratislave by mohli ešte tento rok nájsť obyvatelia stojany so 120 verejnými bicyklami. Nasadnúť na nich by mali na Šafárikovom námestí, pri autobusovej či železničnej stanici alebo na Obchodnej ulici.

slovakia

left justify in out

Návrh umiestnenia staníc automatickej požičovne bicyklov, tzv. bike-sharing, v stredu (23. 4.) v nočných hodinách schválili bratislavskí mestskí poslanci. Koľko bicyklov však nakoniec Bratislava tento rok v meste umiestni, bude závisieť od získaných financií. So sponzormi mesto ešte rokuje.

 

Mesto navrhlo také lokality, ktoré sú od seba vzdialené prevažne do 350 metrov. "Ak používateľ bike-sharingu nebude môcť odstaviť bicykel na niektorej stanici, mal by mať relatívne blízko k inej. A naopak, ak si na niektorej stanici zase nebude môcť bicykel požičať, lebo sa tam žiadny nachádzať nebude, mal by mať možnosť vziať si ho z inej, ktorá je v dostupnej vzdialenosti," vysvetľuje poradca primátora Michal Feik. Podotýka, že stanice by mali byť blízko seba napríklad aj preto, aby bicykel mohol návštevník využiť na posledné metre svojej prechádzky a jeho použitie bolo preňho atraktívnejšie ako ísť autom, taxíkom alebo aj mestskou hromadnou dopravou.

 

Stojany mesto umiesti prioritne v prestupných uzloch verejnej dopravy, pri obchodných centrách či atraktívnych turistických lokalitách. Medzi lokalitami je Šafárikovo, Hviezdoslavovo, Kamenné, Župné, Rybné a Primaciálne námestie i Námestie slobody. Na verejný bicykel sa bude dať nasadnúť aj na Kollárovom, Jakubovom či Floriánskom námestí. Bicykle v Bratislave umiestnia tiež k autobusovej stanici na Mlynských nivách, hlavnej železničnej stanici či k nákupnému centru Eurovea, kde budú dve. Stojany Bratislavčania nájdu aj na križovatke ulíc Poštová a Obchodná, na Dunajskej a Poľnej ulici, pri Slovenskej akadémii vied, osobnom prístave aj lokalite Malý trh.

 

Bratislavskí poslanci k 20 navrhnutým lokalitám pridali v stredu ešte ďalšie štyri – Račianske a Trnavské mýto, Aupark a priestor pod Mostom SNP na petržalskej strane Dunaja. Na jednej stanici má byť desať zámkov, z toho päť bicyklov. Na zvyšných sa budú bicykle odstavovať.

 

Systém, pomocou ktorého by si mohol Bratislavčan požičať bicykel na jednom mieste, presunúť sa do cieľa svojej cesty a vrátiť ho na inom, by mohol začať v hlavnom meste fungovať ešte tento rok. Mesto totiž od uchádzača žiadalo, aby boli bicykle aj stanice dodané do 90 dní. Víťaza už pritom vybralo. Z predpokladaných 700.000 eur ponúkol vo verejnej súťaži podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) 610.000 eur. Cena platí pre 40 staníc, mesto chce totiž cyklostojany umiestňovať v dvoch etapách.

 

"Podľa toho, koľko peňazí budeme mať, toľko staníc zrealizujeme. Ak mesto zoženie v prvej etape od sponzorov napríklad len 200.000 eur, niektoré stanice teraz neurobíme," vysvetlil primátor. Mesto s bike-sharingom v rozpočte zatiaľ nepočíta, ale ak by podľa Ftáčnika chýbala suma napríklad 30.000 eur, mohlo by prispieť. 

 

Požičovňa mestských bicyklov by mala umožniť Bratislavčanom požičať si bicykel na krátku dobu a jednorazovo, napríklad na cestu zo stanice do hotela, ale bude fungovať aj na predplatené karty. Pred požičaním sa budú musieť záujemcovia jednorazovo zaregistrovať. Systém je navrhnutý tak, aby sa dal bicykel požičať na prvú pol hodinu bezplatne, na hodinu zaň užívateľ zaplatí jedno euro, no každá ďalšia hodina bude stáť už tri eurá. Systém má byť v prevádzke od marca do októbra.

 

Bicykle by mali byť odolné voči vandalizmu, chránené proti rozmontovaniu, s predným košíkom a so systémom uzamykania v stojane. Na robustnom ráme má byť logo mesta a na stanovišti na verejných priestranstvách budú dostupné 24 hodín denne.

 

Po celom svete je v súčasnosti spustených 535 systémov na požičiavanie bicyklov. Medzi krajiny s ich najväčším počtom patria Španielsko (132), Taliansko (104) a Čína (79).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies