V Bratislave bude vôbec najväčšia výstava tvorby J. Kaplického

NETKY.SK • 1 August 2011, 14:01 • 2 min
V Bratislave bude vôbec najväčšia výstava tvorby J. Kaplického

V Bratislave bude vôbec najväčšia výstava tvorby J. Kaplického

slovakia

left justify in out

img

Najväčšia výstava z celoživotnej tvorby významného českého architekta Jana Kaplického bude v bratislavskom Múzeu Danubiana od 9. septembra do 4. decembra.
      "Bude oveľa väčšia ako vlaňajšia v pražskom Doxe, kde bola na ploche 700 m2, u nás máme k dispozícii 1700 m2 v celom objekte, kde budú jeho mnohé originály," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave uviedol Vincent Polakovič z Múzea Danubiana. Podľa neho to bude prvá výstava architekta v tomto múzeu, ale tešia sa na to, pretože to má byť jesenná výstavná udalosť v hlavnom meste SR. "Bude to zároveň mimoriadna príležitosť pre medzinárodné publikum či pre študentov umenia i celé rodiny, keďže Kaplický bol vynikajúci umelec, ktorý tvoril nielen objekty a nábytok, ale aj dizajn, šperky a iné objekty," zdôvodnil Polakovič.
      Podľa Pavla Lacinu zo spoločnosti Alessi tam bude aj výnimočný čajový servis, ktorý Kaplický vytvoril pre túto taliansku firmu. "Tá v roku 2002 vyzvala 20 špičkových architektov na vytvorenie servisu a medzi nimi bol Kaplický. Existuje iba 11 kusov ním navrhnutého servisu, z toho dve súpravy sú určené pre výstavné účely vo svete," spresnil tvorivú vzácnosť Lacina.
      "Dnešným dom spúšťame špeciálnu sms súťaž, v ktorej možno vyhrať hodnotné ceny – knihy, šperky a iné Kaplického diela. Každý účastník získa rodinné vstupenky na výstavu," uviedla riaditeľka Českého centra v Bratislave Jana Burianová. Podmienky súťaže sú na internetových stránkach www.danubiana.sk a www.czc.sk.
      Jan Kaplický sa narodil v Prahe (1937), kde študoval na Vysokej škole umeleckého priemyslu. Po sklamaní z režimu emigroval do Spojeného kráľovstva a pracoval v niekoľkých architektonických kanceláriách. V roku 1979 založil s Davidom Nixonom architektonické štúdio Future systems, v ktorom sa prepracoval na architektonickú špičku. Bol predstaviteľom high-tech architektúry. Na konci kariéry sa venoval najmä organickej architektúre, bol zástancom voľných kriviek a tvarov. Do architektúry vnášal stavebné postupy, materiály a technológie, ktoré nie sú bežne používané v architektúre, inšpiroval sa napríklad loďami či leteckým priemyslom. Je nositeľom viacerých ocenení, z nich najprestížnejšie - Stirlingovu cenu (1999) dostal za stavbu Lord's Media Center v Londýne. Zomrel náhle v Prahe v roku 2009.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies