V Bratislave bude v nedeľu živý betlehem a koncert Česká mše vánoční

NETKY.SK • 14 December 2013, 17:34 • 2 min
V Bratislave bude v nedeľu živý betlehem a koncert Česká mše vánoční

BRATISLAVA - Predvianočný program v centre Bratislavy spestrí v nedeľu (15.12.) Staré Mesto živým betlehemom a adventným koncertom Česká mše vánoční.

slovakia

left justify in out

"Už po štvrtý raz sme pripravili živý betlehem spolu so študentmi Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení. Tentoraz bude aj s prekvapením na nádvorí Zichyho paláca od 14. do 19. hodiny," uviedol pre TASR vedúci oddelenia kultúry Miestneho úradu Staré Mesto Ernest Huska.

Okrem klasických postáv Márie, Jozefa, malého Ježiška a pastierov sa deti môžu opäť tešiť aj na Perinbabu, koledy, zdobenie medovníčkov či vystrihovanie vločiek. "Počas podujatia bude k dispozícii teplý čaj pre každého," prisľúbil Huska.

Tradičný adventný koncert Česká mše vánoční bude opäť v Dóme sv. Martina a v podaní Svätováclavského zboru z Dolných Bojanovíc na Morave. Koncert s voľným vstupom už tretíkrát po sebe pripravilo Veľvyslanectvo Českej republiky a České centrum v spolupráci s touto mestskou časťou. O 19. hodine rozozvučí priestor korunovačného chrámu mnohopočetný amatérsky Svätováclavský zbor a orchester z Dolných Bojanovíc a prednesie tradičnú českú vianočnú skladbu Jakuba Jana Rybu Hej, mistře. Jej hudbu a text napísal autor v roku 1796. Napriek tomu, že ju nepovažoval za významnú, preslávila ho v celej Európe a zatienila jeho ďalšie veľmi rozsiahle dielo. 

"Skladba odráža prežívanie vianočných príprav obyčajnými ľuďmi. Jej radostná atmosféra vychádza z pestrej melodiky a krátkych, ľahko zapamätateľných motívov. Podanie amatérskym hudobným telesom len podtrhne jednoduchosť, ale zároveň silnú emóciu prežívania Kristovho narodenia," dodal Huska.

Moravská dedinka Dolné Bojanovice má vo svojich archívoch záznam o existencii Svätováclavského zboru a orchestra už z roku 1824. Vianočnú omšu hrajú v ich domovskom kostole nepretržite od päťdesiatych rokov minulého storočia. Sólistami bratislavského koncertu pod taktovkou Lucie Škrhákovej budú speváci Jana Dvořáková, Dita Bílíková (obe alt), Vojtěch Račický (tenor), Jiří Podešva (bas) a organistka Jarmila Babáčková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies