V Bratislave bude svetový kongres k téme Rómov

NETKY.SK • 10 September 2014, 14:55 • 2 min
V Bratislave bude svetový kongres k téme Rómov

BRATISLAVA - Vymieňanie si poznatkov a skúseností s partnermi zo zahraničia na tému odsúvania Rómov na okraj spoločnosti či ich života v zlých sociálno-ekonomických podmienkach bude cieľom Svetového kongresu medzinárodnej Spoločnosti pre rómske štúdiá (Gypsy Lore Society).

slovakia

left justify in out

Miestom konania bude od štvrtka 11. do soboty 13. septembra Bratislava, agentúru SITA informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V spolupráci so zastúpením EK kongres organizuje Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied (SAV). Výmena informácií prispieva k nachádzaniu správnych riešení na existujúce výzvy. "Som presvedčená, že kongres prispeje k lepšiemu porozumeniu a poznaniu historických, kultúrnych a sociálnych podobností a odlišností etnických skupín, ktoré už po stáročia žijú na území EÚ. Tieto znalosti sú nevyhnutné na to, aby sme našli správne riešenia na odstránenie problémov, ktorým táto menšina dlhodobo čelí nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe," informovala riaditeľka Ústavu etnológie SAV v Bratislave Tatiana Podolinská.

 

V Európskej únii žije podľa Ingrid Ludvikovej viac ako šesť miliónov Rómov, v celej Európe sa ich počet odhaduje na 10 až 12 miliónov. Je to najväčšia etnická menšina v Európe, no aj napriek tomu dlhodobo čelí predsudkom, netolerancii, diskriminácii či sociálnemu vylúčeniu. EÚ sa preto snaží prispieť k boju proti týmto problémom. "Európska komisia spolu s členskými krajinami stanovila spoločný rámec, ktorý je založený na štyroch základných pilieroch - prístup k vzdelaniu, k zamestnaniu, zdravotnej starostlivosti a bývaniu. Toto sú kľúčové predpoklady na to, aby Rómovia mohli uniknúť zo začarovaného kruhu diskriminácie, vylúčenia a chudoby," uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. 

 

Na Slovensku žije podľa odhadov 402 840 Rómov. Európska komisia Slovensku odporúča zaviesť účinné opatrenia na zlepšenie prístupu tejto menšiny k predškolskému a školskému vzdelávaniu ako aj podniknúť potrebné kroky smerujúce k zlepšeniu zamestnanosti príslušníkov tejto komunity. "Komisia oceňuje zámer zaviesť predškolské vzdelávanie detí už od troch rokov, odstránenie prekážok v prístupe k strednému vzdelaniu a zvýšenie počtu učiteľov, ktorí ovládajú rómsky jazyk," vysvetlila Ludviková zo Zastúpenia EK v SR. 

 

Na kongrese sa zúčastní približne 130 expertov z celého sveta, ktorí sa budú venovať aktuálnym spoločenským problémom, ale aj doteraz menej prebádaným témam. Medzi ne patrí napríklad politická participácia Rómov, vzdelávanie, migrácia rómskych skupín či inklúzia a integrácia. 

 

Spoločnosť pre rómske štúdiá (Gypsy Lore Society) vznikla vo Veľkej Británii v roku 1888. Združuje odborníkov na rómske štúdiá z celého sveta a jej hlavným cieľom je vytvoriť platformu na výmenu najnovších poznatkov a aktuálne diskusie odborníkov z rôznych disciplín (etnológia, antropológia, jazykoveda, sociológia, muzikológia a iné), ktoré prispievajú k rozvoju rómskych štúdií. Medzinárodný kongres sa koná každoročne v niektorej zo svetových metropol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies