V Bratislave bude svetová prehliadka vín, očakáva sa 8000 vzoriek

NETKY.SK • 4 Február 2013, 12:45 • 2 min
V Bratislave bude svetová prehliadka vín, očakáva sa 8000 vzoriek

V Bratislave bude svetová prehliadka vín, očakáva sa 8000 vzoriek - Zaujímavosti Concours Mondial du Bruxelles je jedna z najväčších svetových súťažných prehliadok vín na svete. Po 20 rokoch existencie prvýkrát zamieri za hranice bývalej železnej opony a

slovakia

left justify in out

img

 Concours Mondial du Bruxelles je jedna z najväčších svetových súťažných prehliadok vín na svete. Po 20 rokoch existencie prvýkrát zamieri za hranice bývalej železnej opony a uskutoční sa v Bratislave v priestoroch výstaviska Incheba.

Concours Mondial du Bruxelles sa koná vždy v inom vinárskom štáte. To, že sa v polovici mája uskutoční v Bratislave, je ocenením vinárskych tradícií na Slovensku. Je to jedna z najväčších konfrontácií vína a vinárstiev z celého sveta. Vlani hostil vinárov z celého sveta portugalský Guimarăes ležiaci neďaleko Porta. Prezentovali až 8397 vzoriek vín z 52 krajín. Zo Slovenska putovalo na súťaž 60 vzoriek. Aj v Bratislave sa očakáva prezentácia vyše 8000 vzoriek vín, ktoré bude hodnotiť asi 300 degustátorov.

Na Slovensko prídu stovky expertov z celého sveta, vrátane novinárov píšucich o víne. Počas niekoľkých dní navštívia slovenské vinárstva, budú sa môcť zoznámiť so slovenskými vínami a spoznať filozofiu slovenských vinárov. Zároveň budú mať možnosť spoznať SR nielen ako krajinu vína, ale aj ako krajinu s bohatou históriou, kultúrnymi pamiatkami, čarovnou prírodou a špičkovou gastronómiou.

Medzi vystavovateľmi na bratislavskom Concours Mondial du Bruxelles nebude chýbať ani spoločnosť Víno Matyšák, jeden z najväčších producentov vína na Slovensku s ročnou produkciou vyše jeden milión litrov. "Túto príležitosť na predstavenie našich vín si určite nenecháme ujsť. To, že sa výstava po prvý raz koná v krajine strednej Európy, je mimoriadne ocenenie Slovenska ako vyspelej vinárskej krajiny," uviedol pre TASR majiteľ spoločnosti Peter Matyšák.

Minulý ročník bol pritom pre vinárov vydarený. "Suché a horúce leto umožnilo hroznu dozrieť vo veľmi dobrej kvalite. Preto je predpoklad, že z neho budú vína špičkovej kvality. Výsledkom by mal byť excelentný ročník tak pre biele, ako aj červené vína, ktoré predstavíme aj na májovej svetovej výstave v Bratislave," dodal Matyšák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies