V Bratislave bude na predaj vzácna keltská minca

NETKY.SK • 25 Apríl 2012, 20:53 • 2 min
V Bratislave bude na predaj vzácna keltská minca

V Bratislave bude na predaj vzácna keltská minca

slovakia

left justify in out

img

Na medzinárodnej aukcii v Bratislave, ktorá sa uskutoční v sobotu 28. apríla, bude na predaj aj jediný známy exemplár keltsko-dáckej tetradrachmy. Unikátna minca pochádza z územia Sedmohradska a bola vyrazená približne v 1. storočí p.n.l. Touto mincou sa v tom čase platilo aj na území dnešného Slovenska.

"Na líci je hlava Artemis, známa bohyňa lovu a ochrankyňa divej zveri. Rub zobrazuje dve zvieratá, vlka a jeho korisť. Akt požierania z keltskej mytológie symbolizuje cyklické narúšanie a znovuobjavovanie poriadku sveta, čiže akúsi životnú rovnováhu. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dostať túto mincu na Slovensko a uvítali by sme, ak by tu aj zostala, či už v súkromnej alebo verejnej zbierke," uviedol organizátor aukcie Elizej Macho ml., ktorý dodal, že vyvolávacia cena tejto mince bude osemtisíc eur.

Okrem nej budú v ponuke napríklad aj toliar z roku 1574 vyrazený za Maximiliána II. v Košiciach, ktorého sú známe len dva kusy. Druhý exemplár vystavuje múzeum vo Viedni. Vyvolávacia cena tohto toliara bude 25-tisíc eur. Najvzácnejšou bankovkou na aukcii bude dvetisíckorunáčka z roku 1945, na ktorej líci je síce nápis Republika Československá, bankovka však platila len na území Slovenska.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies