V Bratislave bude mať výstavu svetoznámy fotograf David LaChapelle

NETKY.SK • 19 August 2011, 12:36 • 2 min
V Bratislave bude mať výstavu svetoznámy fotograf David LaChapelle

V Bratislave bude mať výstavu svetoznámy fotograf David LaChapelle

slovakia

left justify in out

img

Americký fotograf David LaChapelle svetoznámy v oblasti módy, reklamy a umeleckej fotografie predstaví po prvý raz na Slovensku svoje diela. Výber toho najlepšieho z poslednej dekády jeho tvorby, ktorá mapuje práce odkazujúce na dejiny umenia, uvedie výstava pod názvom LOST AND FOUND v bratislavskom Pálffiho paláci.
      Jej návštevníci budú mať možnosť vidieť 30 LaChapellových prác. Medzi nimi aj sériu fotografií Michaela Jacksona, ikonické zobrazenie Courtney Love a Kurta Cobaina Pieta, sedem metrov dlhý kultový obraz Potopa či známu Katedrálu. "Pútajú tým, že si ich človek skutočne zapamätá. Ak raz uvidíte LaChapellovu fotografiu, tak keď ju uvidíte o tri roky, viete, o ktorého umelca ide," komentoval fotografov špecifický spôsob nazerania na svet Ivan Jančár, riaditeľ Galérie mesta Bratislava (GMB), ktorá výstavu LOST AND FOUND považuje za vrchol svojej výstavnej činnosti.
      Kariéra Davida LaChapella viedla od čiernobielej portrétovej fotografie cez nákladné módne kampane, portréty svetových celebrít až k umeleckej fotografii. Pop kultúra mu učarovala, preslávili ho najmä portréty šoubiznisových hviezd. Fotografoval však aj športovcov a politikov. "Medzi jeho snímkami z 80. a 90. rokov nájdete také mená ako Andy Warhol, Madonna, Lance Armstrong, Hillary Clinton, David Bowie, David Beckham, Liz Taylor či Alicia Keys," poznamenal kurátor výstavy Marián Pauer.
      Hrdý producent pop artu LaChapelle si od kritikov vyslúžil prezývku Fellini fotografie. Môžu za to jeho výpravné fotografie s priamymi odkazmi na tvorbu veľkých majstrov ako Michelangelo či Botticelli, ktorých dopĺňajú apokalyptické výjavy z Biblie. "Jeho snímky majú nezameniteľný rukopis, sú prejavom neopakovateľného videnia, bezhraničnej fantázie a obrazotvornosti," dodal kurátor výstavy LOST AND FOUND, ktorá bude verejnosti prístupná od 14. septembra do 30. októbra, každý deň okrem pondelka od 11.00 do 18.00 hodiny.
      Bratislavskú výstavu Davida LaChapella pripravila v spolupráci s GMB J&T Banka a pražská agentúra Pavleye Art & Culture.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies