V Bratislave bude koncom mája zasadať Parlamentné zhromaždenie NATO

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 12:26 • 2 min
V Bratislave bude koncom mája zasadať Parlamentné zhromaždenie NATO

BRATISLAVA - Organizátor Jarného zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré sa bude v dňoch 31. mája až 3. júna v Bratislave. Vedúci Stálej delegácie Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v Parlamentnom zhromaždení NATO Martin Fedor sa vyjadril, že po pätnástich rokoch pôjde o najväčšiu zahraničnopolitickú udalosť na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Konferencie sa zúčastní 650 delegátov zo 48 krajín sveta. Fedor zdôraznil, že na toto zasadnutie sú pozvaní aj najvyšší ústavní činitelia SR. Vláda schválila dobrú bezpečnostnú stratégiu. Objavujú sa však podľa neho hlasy, ktoré našu zahraničnú orientáciu spochybňujú, čo považuje za najväčšie ohrozenie.

 

"Za 15 rokov od nášho vstupu do NATO sa totiž situácia v našom regióne diametrálne zmenila a pre Slovensko je preto dôležité byť v organizácii, ako je NATO," objasňuje Fedor.

 

Pre SR je podľa neho rozhodujúca zhoda vo viacerých témach ohľadom bezpečnosti. "Sú záujmy tohto štátu, ktoré musíme obhajovať spoločne. V otázkach nášho členstva v NATO je ešte stále silný súhlas medzi väčšinou členov parlamentu," zdôrazňuje Fedor.

 

img


Člen Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO Eduard Heger na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že toto zasadnutie je významnou akciou pre Slovensko, ale aj príležitosť, ako spojencom ukázať, kde je hodnotovo naše miesto. "Od najvyšších ústavných činiteľov preto na tomto fóre musí vyjsť nespochybniteľný signál o jasnom smerovaní slovenskej zahraničnej politiky." 

 

"Slovensko ako malá krajina na východnej hranici EÚ v súčasnom nestabilnom svete nemá inú alternatívu pre svoju bezpečnosť, ako jeho členstvo v NATO a čo najužšiu spoluprácu so spojencami," vysvetľuje Heger.

 

img

 

Za 15 rokov, odkedy je SR členom NATO, sa podľa jeho slov bezpečnostné prostredie najmä na východ od našich hraníc výrazne zhoršilo. "Dochádza k porušovaniu medzinárodných pravidiel a medzinárodného práva, k využívaniu dezinformačných aktivít a zneužívaniu sociálnych sietí a ekonomických nástrojov na podkopávanie demokratických princípov, na ktorých je postavená naša spoločnosť," zdôrazňuje Fedor.

 

Mrzí ho preto, že doteraz koalícia do NR SR nepredložila bezpečnostnú stratégiu, ktorá veľmi presne upozorňuje na hrozby tohto sveta. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies