V Bratislave bude Dunaj kulminovať vo štvrtok

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 13:21 • 2 min
V Bratislave bude Dunaj kulminovať vo štvrtok

BRATISLAVA - Dunaj v Devíne a v centre Bratislavy by mal už len mierne stúpať, tvrdí to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Podľa informácií od hydrologičky SHMÚ Michaely Mikuličkovej, kulmináciu v Devíne očakávajú vo štvrtok 6. júna popoludní na úrovni 940 až 960 cm.

slovakia

left justify in out

"V Bratislava očakávame kulmináciu taktiež vo štvrtok 6. júna, ale vo večerných hodinách, na úrovni 990 až 1020 cm," cituje tlačová správa SHMÚ Mikuličkovú. Ako doplnila hydrologička SHMÚ Katarína Matoková, "predpokladané kulminačné prietoky v týchto vodomerných staniciach budú na úrovni zodpovedajúcej hodnote 50 až 100-ročného maximálneho prietoku, avšak hodnotu 100-ročného prietoku s najväčšou pravdepodobnosťou neprekonajú". Agentúru SITA o očakávanom vývoji na Dunaji informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Bratislavu má pred povodňou ochrániť protipovodňový systém. Vybudovali ho po povodni v roku 2002 v rokoch 2005 až 2010 za takmer 33 miliónov eur, pričom približne 85 percent nákladov naň išlo z európskych zdrojov. Protipovodňový systém aj s tzv. mobilnými zátarasami, ktoré zvyšujú pevné brehy, by podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) mal v Devíne zvládnuť storočnú vodu s prietokom 11 000 metrov kubických za jednu sekundu a v centre Bratislavy až tisícročnú vodu s prietokom 13 500 metrov kubických za sekundu. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca SVP Ľubomír Krno, okolo 9:00 bol prietok Dunaja v Devíne na úrovni približne 9 900 metrov kubických za sekundu. Protipovodňová ochrana zmiernila poslednú povodeň v roku 2010.

Situácia na slovenskom úseku Dunaja je priamo ovplyvňovaná povodím na nemeckom a rakúskom toku Dunaja. Podľa slov hydrológa SHMÚ Petra Smrtníka, "na nemeckom úseku Dunaja a jeho prítokoch k dnešnému dňu zaznamenávame výrazné poklesy vodných hladín po kulmináciách. V rakúskom úseku je Dunaj v profile Linz po kulminácii v poklese, Ybbs po kulminácii, Kienstock vo fáze kulminácie s prechodom do mierneho poklesu". V nižšie položených úsekoch na rakúskom a aj na slovenskom úseku Dunaja ešte stále hladina stúpa. Ako dodal Smrtník, v hornej časti slovenského úseku Dunaja v profile Devín a Bratislava povodňová vlna postupne prechádza do kulminácie, teda na svoje maximum. V dolnej časti slovenského úseku Dunaja hladina naďalej stúpa. Hydrologička Michaela Mikuličková zdôraznila, že inú situáciu očakávajú v strednej a dolnej časti slovenského úseku Dunaja, kde sa kulminácia očakáva počas piatka (Medveďov) až do soboty (Komárno a Štúrovo). Kulminácia Dunaja sa v Medveďove očakáva na úrovni 930 - 960 cm v piatok 7. júna večer, v Komárne na úrovni 830 - 860 cm v sobotu 8. júna popoludní a v Štúrove na úrovni 750 - 780 cm v sobotu 8. júna večer.

SHMÚ zverejňuje hydrologické informácia na svojej webstránke, na adrese : https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=hydro_stpa&PAtab=PAtab.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies