V Bratislave bude ďalšia demonštrácia proti korupcii, ľudia pôjdu aj pred parlament!

NETKY.SK • 20 November 2014, 18:40 • 2 min
V Bratislave bude ďalšia demonštrácia proti korupcii, ľudia pôjdu aj pred parlament!

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico odmietnutím šiestich požiadaviek, ktoré lídri štyroch opozičných strán sformulovali na mítingu pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie 17. novembra v Bratislave, uprednostnil oligarchov pred ľuďmi.

slovakia

left justify in out

"Pán premiér neodmietol nás štyroch, odmietol ľudí, ktorí stáli na námestiach. Premiér uprednostnil oligarchov pred ľuďmi. A jediné, na čo premiér počúva, sú ľudia. Chceme vyzvať ľudí, aby prišli 25. novembra, kedy sa začína parlament, na námestie SNP, kde budeme chcieť tieto požiadavky zopakovať a získať pre nich legitimitu ľudí, lebo tí sú zdrojom moci," povedal dnes novinárom predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Míting ohlásili opoziční poslanci na 25. novembra o 17.00 h. Na Facebooku má názov "Pochod proti korupcii".

 

Opozičný poslanec považuje za dobrú vec, ak niekto poukáže na rozkrádanie v krajine a vďaka podpore ľudí dosiahne, že z funkcií odchádzajú podozrivíz korupcie. "My v tom musíme pokračovať. Dôležití sú ľudia na námestiach, ktorí chcú žiť v slušnej krajine, a aby čo najviac skorumpovaných politikov nielen odišlo, ale aj bolo postavených pred spravodlivosť. Robert Fico im odkazuje, že nemá záujem s nimi komunikovať, že s ulicou nekomunikuje, Pavol Paška im povedal, že sú anarchisti. To hovorili komunisti pre 25. rokmi, skorumpovaní komunisti. Dnes to hovoria skorumpovaní predstavitelia vlády Roberta Fica," vysvetlil Lipšic. 

 

Predseda strany Občania Slovenska Alojz Hlina zdôraznil, že ľuďom chcú priniesť hmatateľné výsledky. "Je to ad hoc spojenectvo za účelom toho, aby sme ľuďom niečo konkrétne doniesli. Už sa napočúvali strašne veľa a dlho, čo všetko bude, keď... Verím, že to dokončíme tak, že na konci bude výsledok, lebo ľudia si ho zaslúžia. A výsledok bude v niečom konkrétnom, uchopiteľnom, ako je uchopiteľné odstúpenie Pavla Pašku. Chceme doniesť ľudom uchopiteľné výsledky, nie lepší svetový mier," konštatoval Hlina. 

 

Ľudí nespokojných s rozmáhaním sa korupcie na Slovensku vyzval na účasť na demonštrácii aj líder SaS Richard Sulík. "Vyzývame ľudí, aby v utorok na budúci týždeň prišli na námestie SNP. Všetci, ktorí si hovoria, aj tak sa nič nezmení, aj tak je to tu celé zle, aj tak si politici robia, čo chcú, všetci títo ľudia majú teraz možnosť niečo zmeniť, nesedieť doma, ale prísť a svojim hlasom povedať, že si neželajú, aby partička politikov rozkrádala Slovensko," povedal Sulík. Skutočnosť, že Paška po odstúpení z postu predsedu parlamentu pre kauzy v zdravotníctve zostal podpredsedom Smeru podľa šéf liberálov jasne ukazuje, že Smer nemá v pláne niečo zmeniť. Ak má premiér vlastné návrhy na boj s korupciou, mal by ich čo najskôr zaviesť do praxe. "Nestačí odvolať dve figúrky a jedného, čo figúrkami ťahal. Potrebujeme reálne zmeny, aby sa prinajmenšom v zdravotníctve kradnúť prestalo, alebo aby sa kradlo menej," dodal Sulík. 

 

"Nechceli sme vyššie platy pre poslancov, ale šesť protikorupčných požiadaviek. Chceli sme - konečne prestaňte kradnúť," vyslovil sa predseda OĽaNO Igor Matovič. Fico ako šéf jedinej vládnej strany môže aj bez stretnutia s časťou opozičných lídrov akceptovať požiadavky námestí a spraviť všetko pre to, aby boli prijaté. "Vytĺkame skorumpovaných politikov z politiky. Ak výsledkom snaženia zhromaždení ľudí na ulici bude to, že odstúpia ďalší skorumpovaní politici a očistíme politiku, urobili sme dobrú vec," poznamenal Matovič. Čím vyššiu snahu bojovať proti korupcii Fico ukáže, tým menej ľudí príde na námestia, myslí si šéf obyčajných ľudí. "Je to v jeho rukách," uzavrel. 

 

Časť opozície sa chcela stretnúť s premiérom Robertom Ficom a hovoriť s ním o šiestich požiadavkách, ktoré sformulovala na mítingu pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie 17. novembra v Bratislave. Hlina, Lipšic, Matovič a Sulík presadzujú, aby na najbližšej schôdzi parlamentu poslanci schválili právnu úpravu, ktorá zamedzí účasť schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Rovnaká požiadavka preukazovania skutočných vlastníkov sa bude týkať zdravotných poisťovní. Národná rada SR by zároveň mala vytvoriť osobitnú komisiu (výbor) na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície. Časť opozičných lídrov chce rovnako zákonom znemožniť politické nominácie v zdravotníctve. "Výberové komisie budú menované za účasti viacerých subjektov - zástupcov zamestnancov, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek - tak, aby žiaden zo subjektov neurčoval väčšinu členov výberovej komisie," vysvetľujú. 

 

Zvoliť chcú tiež predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii. Hlina, Lipšic, Matovič a Sulík sa zasadzujú aj o schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. Požadujú aj okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre ich priamu účasť na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici. 

 

Fico v reakcii na výzvu opozičných poslancov uviedol, že nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu. "Vláda pôjde naďalej svojou cestou pri presadzovaní sociálnych, ale aj protikorupčných opatrení," dodal Fico a pripomenul balík protikorupčných opatrení, ktorý obsahuje obmedzenie platieb v hotovosti pre firmy nad 5 000 eur, zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, zavedenie transparentného elektronického trhoviska pri verejnom obstarávaní, novelu zákona o verejnom obstarávaní či novelu zákona o financovaní politických strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona