V Bratislave bolo prvé Národné stretnutie pri Pamätníku M. R. Štefánika

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 10:37 • 2 min
V Bratislave bolo prvé Národné stretnutie pri Pamätníku M. R. Štefánika

V Bratislave bolo prvé Národné stretnutie pri Pamätníku M. R. Štefánika

slovakia

left justify in out

Na počesť 130. výročia narodenia Milana Rastislava Štefánika sa dnes uskutočnilo Národné stretnutie pri jeho pamätníku v bratislavskom areáli Eurovea. Dôvodom bolo aj prvé výročie odovzdania pamätníka tejto významnej osobnosti slovenských dejín v novom priestore.
"Štefánik sa konečne po mnohých desaťročiach vrátil do Bratislavy. Bol významný politik, vedec, generál, demokrat, humanista, kresťan – veľký človek, na ktorého nesmieme zabudnúť a treba ho pripomínať aj ďalším generáciám," uviedol v príhovore pred Pamätníkom podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič.
Večernému kladeniu vencov a kytíc rôznymi delegáciami za sprievodu Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR a jej následnému promenádnemu koncertu predchádzal niekoľkohodinový slávnostný program v sále Činohry Slovenského národného divadla (SND). Nadácia M. R. Štefánika udelila Pamätné listy mestám, obciam a organizáciám, ktoré si uchovali pamiatku na túto historickú osobnosť v podobe jeho sochy, busty, pamätníka a šírili jeho meno. Ocenenie si prevzali zástupcovia Košarísk, Myjavy, Brezna, Humenného, Lučenca, Povrazníka, Trenčína, Priepastného a iných miest. Tiež školy nesúce Štefánikovo meno v Bratislave, Ivanke pre Dunaji, Lučenci, Košiciach a v Novom Meste nad Váhom i evanjelické cirkevné zbory z Dunajskej Lužnej a Leštín.
V kultúrnom programe zazneli Štefánikove citáty v podaní herca Františka Kovára. Obľúbené piesne Štefánika z Evanjelického spevníka zaspieval Martin Mikuš so sprievodom akordeónu Rajmunda Kákoniho a národné piesne mužský cirkevný zbor z Brezovej pod Bradlom. Účinkoval aj folklórny súbor Dopravár a baletní umelci Štátneho divadla v Košiciach, ktorí predstavili fragmenty z inscenácie M. R. Štefánik Ondreja Šotha a Zuzany Mistríkovej. Boli predstavené dve knihy a DVD o Štefánikovi. Na záver kultúrneho programu premietli v slovenskom dabingu francúzsky dokumentárny film Štefánik, neuveriteľný osud.
"Ocenili sme mestá, obce, školy a cirkevné zbory z rôznych regiónov, aby sme im vyjadrili vďaku a úctu za udržiavanie a šírenie mena Štefánika," zdôvodnil pre TASR správca Nadácie M. R. Štefánika Pavel Šesták. Podľa neho týmto podujatím chcú založiť tradíciu osláv v hlavnom meste pri príležitosti narodenia a nie úmrtia, ako to bolo prevažne doteraz na rôznych miestach.
Znovupostavený Pamätník M. R. Štefánika v Bratislave slávnostne odhalili 4. mája 2009. Koncept pôvodného pamätníka vytvoril v 30. rokoch minulého storočia Štefánikov priateľ, český sochár Bohumil Kafka. Pamätník dokončili v roku 1938 na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra, kde však nevydržal dlho. Najprv odstránil fašistický režim sochu leva, symbolu česko-slovenských légií, ktorých zakladateľom bol práve Štefánik. V 50. rokoch dielo skazy dokonal komunistický režim odstránením a roztavením sochy Štefánika. Cestu pre návrat Pamätníka M. R. Štefánika do Bratislavy otvorili poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí v decembri 2003 prijali uznesenie o jeho znovupostavení na nábreží Dunaja pred budovou novostavby SND. Pamätník dôstojne dotvára námestie nového centra Bratislavy - areálu Eurovea, ktorému poslanci Ružinova odsúhlasili v januári 2010 pomenovanie Námestie M. R. Štefánika.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona