V Brasílii nemajú poriadny futbalový tím, ale druhý najdrahší štadión na svete!

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 10:55 • 2 min
V Brasílii nemajú poriadny futbalový tím, ale druhý najdrahší štadión na svete!

BRASÍLIA - Administratívne hlavné mesto Brazíie nemá síce žiaden významný futbalový klub, zato druhý najdrahší štadión na svete áno.

slovakia

left justify in out

Estádio Nacional Mané Garrincha postavili pre tohtoročné majstrovstvá sveta za 900 miliónov amerických dolárov - za takmer trojnásobok predpokladaných nákladov. Vládni kontrolóri tvrdia, že ide o do neba volajúci príklad korupcie. Namočené sú stavebné firmy aj politici, ktorí zákazku prideľovali. Nie náhodou hlavný realizátor stavby štedro dotoval kampane v nedávnych voľbách.

 

"Dary politikom korupciu ešte prehlbujú. Bojuje sa proti nej stále ťažšie a ťažšie. Politici pracujú pre tých, ktorí financujú ich kampane," otvorene vyhlásil kontrolór Renato Rainha. 

 

Audítori odhalili "tunel" 275 miliónov dolárov, a to preverili iba tri štvrtiny projektu. Najkrikľavejšie je vyúčtovanie prepravy prefabrikovaných častí tribúny. Mala stáť 4700 USD, stavebné konzorcium si za ňu od vlády vypýtalo 1,5 milióna USD. Federálna prokuratúra zatiaľ neobvinila žiadne fyzické ani právnické osoby. 

 

Brazílski organizátori stále zápasia s časom, aby stihli dokončiť všetkých dvanásť štadiónov pre majstrovstvá sveta. Celkové náklady vyskočili na 4,2 miliardy USD, čo je skoro štvornásobok sumy prezentovanej v roku 2007 pred tým, ako Brazílii pridelili organizáciu podujatia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies