V Bosne smútia za piatimi mŕtvymi baníkmi

NETKY.SK • 8 September 2014, 17:34 • 2 min
V Bosne smútia za piatimi mŕtvymi baníkmi

ZENICA - Tisíce Bosniakov si v pondelok uctili pamiatku piatich baníkov, ktorí zahynuli po zemetrasení v bani Raspotočje v mestečku Zenica.

slovakia

left justify in out

Celkovo ostalo po otrasoch pod zemou uviaznutých 34 baníkov, 29 sa podarilo vyslobodiť. Išlo o tretie vážne banské nešťastie v krajine v tomto roku. Rakvy svojich kolegov niesli baníci na hlavné námestie Zenice, kde modlitby viedol hlavný mufti Bosny. Deň smútku vyhlásili v autonómnej bosniacko-chorvátskej federácii, kde sa baňa nachádza. K poslednému telu sa záchranári prekopali po 80 hodinách v nedeľu v noci.

 

V bani sa zrútili dva tunely vo štvrtok večer po výbuchu plynu, ktorý vyvolalo menšie zemetrasenie s magnitúdou 3,5. Baníci sa v čase incidentu nachádzali viac než 500 metrov pod povrchom. Epicentrum zemetrasenia bolo asi 53 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Sarajevo. Ďalšie škody po otrasoch v krajine nehlásili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies