V Bolívii žije údajne najstarší človek na svete, má 123 rokov!

NETKY.SK • 16 August 2013, 09:49 • 2 min
V Bolívii žije údajne najstarší človek na svete, má 123 rokov!

FRASQUIA - Ak sú úradné záznamy Bolívie správne, Carmelo Flores Laura je najstarším žijúcim človekom, akého kedy zaznamenali. Pred mesiacom oslávil 123 rokov, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Príslušník pôvodného indiánskeho kmeňa Aymarov žije v chatrči so slamenou strechou a hlinenou dlážkou v odlúčenej, odľahlej osade Frasquia neďaleko jazera Titicaca v nadmorskej výške 4000 metrov. Je negramotný, nerozpráva úradnou španielčinou a nemá zuby. Kráča bez palice a nenosí okuliare. Hoci rozpráva aymarským jazykom pevným hlasom, človek mu musí hovoriť do ucha, aby počul.

"Vidím trochu nejasne. Predtým som mal dobrý zrak. Ale videl som vás prichádzať," povedal Flores novinárom agentúry AP. Tí ho navštívili po správe v miestnej televízii, ktorá muža označuje za najstaršieho človeka na svete.

Flores, krivkajúc po chodníku, privítal novinárov zdvihnutou rukou, usmial sa a sadol si na skalu. Medzi ďasnami mal list koky, teda mierne stimulujúcu rastlinu, ktorá zaháňa hlad. Tak ako väčšina vidiečanov z bolívijských horských oblastí, žuje ju celý život.

Spoločnosť Guinnessových svetových rekordov vyhlasuje, že najstaršou žijúcou osobou na svete podľa rodného listu je 115-ročná Japonka Misao Okawaová. Najvyšším overeným vekom bolo 122 rokov a 164 dní - toľko sa dožila francúzska občianka Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997.

Hovorkyňa spoločnosti Guinness Jamie Panasová uviedla, že nevie o tom, že by niekto v mene Bolívijčana podal žiadosť o udelenie titulu. "Mal by som mať okolo 100 rokov alebo viac," vraví Flores. No pamäť má hmlistú.

Riaditeľ bolívijskej matriky Eugenio Condori ukázal agentúre AP zápis v matrike, kde je uvedený Floresov dátum narodenia ako 16. júl 1890. Condori vysvetlil, že rodné listy neexistovali v Bolívii do roku 1940. Dovtedy boli narodené deti registrované vo forme krstných listov, ktoré vydávali rímskokatolícki kňazi.

Čomu vďačí za dlhovekosť?

"Veľa chodím, to je všetko. Chodievam von so zvieratami," tvrdí Flores, ktorý už dlho zaháňa dobytok aj ovce. "Nejem cestoviny ani ryžu, iba jačmeň. Kedysi som pestoval zemiaky, fazuľu, oku (andskú rastlinu)," vysvetlil muž. Voda, ktorú Flores pije, pochádza z hory Illampu pokrytej snehom - je to jeden z najvyšších štítov Bolívie.

Muž hovorí, že nepije alkohol, ale v mladosti "nasával". Jedáva veľa baraniny a hoci má rád bravčovinu, ťažko ju zohnať. Rád spomína, ako v mladosti lovil a jedával líšky. Flores priznal, že nikdy nebol ďalej než v hlavnom meste La Paz, teda 80 kilometrov od svojej osady, a nikdy nebol vážne chorý.

Veľmi intenzívne mu chýba jeho manželka, ktorá zomrela pred vyše desiatimi rokmi. Z troch ich detí je nažive len jedno - 67-ročný Cecilio. Flores má 40 vnukov a 19 pravnukov, väčšina však odišla z Frasquie, ktorú tvorí okolo desať domov a nachádza sa dve hodiny chôdze od najbližšej cesty.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona