V Bolívii sa našiel najväčší odtlačok chodidla dinosaura na svete

NETKY.SK • 3 August 2016, 17:47 • 2 min
V Bolívii sa našiel najväčší odtlačok chodidla dinosaura na svete

LA PAZ - Horský vodca v Bolívii objavil začiatkom tohto týždňa počas túry ku kráteru sopky Maragua odtlačok chodidla dinosaura čeľade Abelisauridae.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla americká televízia CNN, odtlačok má dĺžku 1,2 metra. Argentínsky vedec Sebastian Apesteguia, ktorý nálezisko navštívil, vyhlásil, že ide o doteraz najväčší známy odtlačok chodidla mäsožravého dinosaura na svete. Oblasť, kde k objavu došlo, je známa výskytom odtlačkov dinosaurov, ale žiaden nebol taký veľký ako nález z blízkosti krátera sopky Maragua.

 

Aberlisaurus žil v neskorej kriede a bol podobný tyranosaurovi, a to najmä schopnosťou pohybovať sa na zadných nohách. Vedci majú zatiaľ len jedinú fosíliu tohto dinosaura: lebku, ktorá je vystavená v múzeu v meste Cipoletti na severe provincie Río Negro v argentínskej Patagónii.

 

Na základe nálezu lebky vedci vytvorili náčrt, ako asi aberlisaurus mohol vyzerať. Nájdený odtlačok nohy môže pomôcť potvrdiť hypotézu vedcov o výške dinosaura: pôvodne totiž predpokladali, že aberlisaurus mohol dorastať do deviatich metrov, z nálezu odtlačku nohy však vyplýva, že mohol mať výšku až do 12 metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona