V bojoch s islamistami na Filipínach zahynulo 13 príslušníkov námornej pechoty

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 11:25 • 2 min
V bojoch s islamistami na Filipínach zahynulo 13 príslušníkov námornej pechoty

ILIGAN - Trinásť príslušníkov filipínskej námornej pechoty zahynulo v piatok v boji s islamskými militantmi, ktorí obsadili časť mesta Marawi na juhofilipínskom ostrove Mindanao.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie filipínskych ozbrojených síl.

 

Hovorca filipínskej armády plukovník Edgar Arevalo uviedol, že všetkých 13 príslušníkov námornej pechoty padlo v boji zblízka. Pri intenzívnych ozbrojených zrážkach s militantmi, ktoré trvali celý piatok, utrpelo ďalších 40 vojakov zranenia.

 

Boje o Marawi sa začali 23. mája po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu militantov napojených na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) vyvolal obsadenie tohto mesta islamistami. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v tejto súvislosti vyhlásil na ostrove Mindanao stanné právo.

 

Pri doterajšom násilí bolo usmrtených vyše 180 osôb, prevažne militantov a 52 príslušníkov filipínskych ozbrojených síl, zatiaľ čo väčšina z 200.000 obyvateľov mesta opustila v dôsledku bojov svoje domovy.

 

Odhaduje sa, že v centre Marawi zostáva zabarikádovaných približne 100 príslušníkov miestnych militantných skupín, ktoré odprisahali vernosť IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona