V bojoch na juhovýchode Turecka zahynulo desať vojakov

NETKY.SK • 26 September 2016, 18:22 • 2 min
V bojoch na juhovýchode Turecka zahynulo desať vojakov

ISTANBUL - Desať tureckých vojakoch zahynulo dnes na nepokojnom juhovýchode Turecka pri dvoch incidentoch, z ktorých vláda obviňuje Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

slovakia

left justify in out

Štyria vojaci zahynuli a ďalší šiesti príslušníci bezpečnostných síl utrpeli zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej pri ceste, ku ktorému došlo v provincii Mardin.

 

Šesť príslušníkov tureckých ozbrojených síl zahynulo neskôr pri incidente, ktorý sa odohral v provincii Širnak, keď na vojakov zaútočili neznámi militanti vyzbrojení útočnými puškami a mínometmi.

 

Boje medzi PKK a vládnymi bezpečnostnými zložkami sa obnovili vlani, keď stroskotalo prímerie. Turecké sily následne spustili na juhovýchode krajiny ofenzívu proti PKK. Vzdušné sily okrem toho pravidelne bombardujú pozície PKK v severnom Iraku, kde má organizácia svoj hlavný stan. Tieto násilnosti si vyžiadali životy už vyše 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných zložiek. Zahynuli aj tisíce ozbrojencov PKK a podľa ľudskoprávnych aktivistov i stovky civilistov.

 

PKK spustila separatistické povstanie v roku 1984, konflikt si vyžiadal viac než 40.000 obetí na životoch. Túto skupinu majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií zaradené okrem Turecka aj Európska únia a USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies