V Bojnickom zámku otvorili výstavu Herend - porcelán aristokracie

NETKY.SK • 20 Júl 2012, 07:35 • 2 min
V Bojnickom zámku otvorili výstavu Herend - porcelán aristokracie

V Bojnickom zámku otvorili výstavu Herend - porcelán aristokracie - Kultúra Porcelánové misky, šálky, ucelené obedové súpravy, z ktorých obedúvali takí panovníci ako rakúsky cisár František Jozef I. a jeho manželka Sissi, anglická kráľovná Viktória, ale a

slovakia

left justify in out

img

Porcelánové misky, šálky, ucelené obedové súpravy, z ktorých obedúvali takí panovníci ako rakúsky cisár František Jozef I. a jeho manželka Sissi, anglická kráľovná Viktória, ale aj bohatá šľachta v celej Európe, môžu vidieť návštevníci na výstave Herend - porcelán aristokracie, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v priestoroch Bojnického zámku.

Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice ju pripravilo v spolupráci s maďarskou porcelánkou Herend ako hlavné výstavné podujatie na letnú turistickú sezónu. Manufaktúru na výrobu porcelánu v maďarskom mestečku Herend založili už v roku 1826. Skutočne dodávala porcelán nielen pre cisársky dvor vo Viedni, ale aj väčšine európskej aristokracie. Preto sa tento porcelán nachádza v mnohých zbierkach múzeí a v šľachtických sídlach v celej Európe, informovala kurátorka výstavy Katarína Malečková.

Upozornila na súpravy s viktoriánskym vzorom, pozostávajúcim z bohatej žiarivo farebnej výzdoby, pripomínajúcej vplyv majstrov Ďalekého východu. Na bielom pozadí dominujú motýle, pestrofarebné kvety a úpony, okraje dotvára zlaté a zelené lemovanie. V roku 1851 sa v Londýne konala Svetová výstava. Herendská manufaktúra na nej vystavovala porcelán s takýmto vzorom a získala zaň prvú cenu. Vtedy panujúca anglická kráľovná Viktória si objednala jednu obedovú súpravu pre svoje sídlo. Preto sa tento vzor nazýva Viktória, dodala Malečková.

Na výstave sa nachádza viac ako 500 kusov pôvodného porcelánu. Okrem jedálenských súprav sú to aj rôzne podnosy, vázy, ozdobné predmety, svietniky porcelánové hodiny a tiež porcelánové písacie súpravy. Porcelánka Herend vyrába dodnes a tovar vyváža do viac než 60 krajín sveta. Herendské porcelánové výrobky sú dodnes ozdobované klasickým ručným spôsobom. Môžu sa o tom presvedčiť aj návštevníci výstavy, pretože skúsená pracovníčka porcelánky bude po celý čas trvania výstavy predvádzať toto umenie. Firma vlastní približne 16.000 foriem a cez 4000 vzorov, konštatoval na vernisáži jej generálny riaditeľ Attila Simon. Podľa neho každý deň vzniká nová forma alebo nový vzor.

„S porcelánkou Herend spolupracujeme dlhodobo. Rozhodli sme sa v miestach, kde žili šľachtické významné rody, urobiť takúto výstavu. Prvým bol Betliar, kde sme prezentovali andrášiovské zbierky a tentoraz sme prišli k Pálfiovcom. Práve na Bojnickom zámku prezentujeme ucelenú kolekciu herendského porcelánu. A k Vianociam bude pokračovať v Bratislave, lebo to je tretie miesto, kde chceme Herend predstaviť,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Jaromír Púdelka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies