V Bojnickom zámku opäť pasujú novodobých rytierov

NETKY.SK • 1 Október 2010, 07:41 • 2 min
V Bojnickom zámku opäť pasujú novodobých rytierov

V Bojnickom zámku opäť pasujú novodobých rytierov

slovakia

left justify in out

img

V Bojnickom zámku začali opäť pasovať novodobých rytierov z radov detských, ale aj dospelých návštevníkov. Znova sa tam konajú tradičné Rytierske dni, ktoré tamojšie múzeum pripravuje na záver letnej turistickej sezóny na spestrenie prehliadky zámku.
Zámok obsadili ozbrojení rytieri v dobových kostýmoch, s mečmi, šabľami, kordmi, kušami a inými zbraňami z obdobia baroka aj stredoveku. Sú to členovia Historicko-umeleckej spoločnosti Bojník z Bojníc, ktorá má viac než 60 členov a členiek. Často ich obsadzujú ako kaskadérov alebo štatistov pri bojových scénach v historických filmoch či nakrúcaní filmových rozprávok. Časť svojho umenia si teraz môžu návštevníci pozrieť aj v Bojnickom zámku, povedal riaditeľ Múzea Bojnice Ján Papco, iniciátor myšlienky podujatia.
Návštevníci sa počas prehliadky expozície dostanú do sveta rytierov. Získajú informácie o tom, ako žili, čím sa zaoberali, aj o tom, čo museli dokázať a aké cnosti museli mať, či akú etiketu dodržiavať. Aj najodvážnejší z návštevníkov môžu niektoré rytierske skúšky absolvovať. Vyskúšajú si streľbu z kuše, svoje svaly pomocou starého historického silomera, musia však vedieť odpovedať aj na otázky o histórii Bojnického zámku. A na záver ich dvorné dámy naučia tancovať staré tance, ktoré museli rytieri takisto ovládať. Informoval riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Kamil Fojtík, ktorý ako kráľ mečom symbolicky pasuje najschopnejších za rytierov Bojnického zámku.
Rytierske dni potrvajú do 3. októbra 2010.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies