V bojnickej zoo sa narodilo ďalšie mláďa leva, po pôrode však uhynulo

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 16:36 • 2 min
V bojnickej zoo sa narodilo ďalšie mláďa leva, po pôrode však uhynulo

BOJNICE - Po samici leva berberského zo Zoologickej záhrady v Bojniciach Gine, ktorá koncom decembra 2014 priviedla na svet dvojicu mláďat, bola gravidná aj jej sestra Buba. Tej sa nedávno narodilo jedno mláďa, po pôrode však uhynulo.

slovakia

left justify in out

"U Buby celá jej gravidita prebehla v poriadku, nič nenasvedčovalo problémom. Žiaľ, po narodení levíča uhynulo a následne sme zistili, že nebolo dostatočne vyvinuté a následkom toho nebolo ani životaschopné," povedala pre TASR Simona Kubičková zo Zoo Bojnice. 
     

Ako poznamenala, úhyn mláďat nie je raritou. "Odchov leva berberského nie je jednoduchý a preto sme radi, že sa ostávajúcej dvojici mláďat darí. Ramzes a Zara už chodia do veľkého výbehu, kde šantia a hrajú sa na kameni či konári. Majú svoje hračky a mama Gina sa o nich príkladne stará," dodala. 
     

Lev berberský vo voľnej prírode vyhynul. Posledný údaj o voľne žijúcich jedincoch je z roku 1942, odvtedy žije v ľudskej starostlivosti, teda v zoologických záhradách. Po celom svete žije len asi 80 jedincov. Považuje za najmohutnejší poddruh leva, vyznačuje sa veľkou, často tmavou, dobre rozvinutou hrivou, silne vytvorenou aj na bruchu. S jeho odchovom začala Zoo Bojnice v polovici roka 2013. Najskôr do zoo prišiel otec mláďat, samec Aslan a o pol roka na to samice Gina a Buba. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona