V bojnickej zoo pribudli damany. Toto malé zviera má v Afrike veľkého príbuzného - neuveríte!

NETKY.SK • 16 November 2017, 16:12 • 2 min
V bojnickej zoo pribudli damany. Toto malé zviera má v Afrike veľkého príbuzného - neuveríte!

BOJNICE - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach obohatili zástupcovia druhu, aký tam predtým nemali - damana stepného. Zoo ich vo svojej histórii chová po prvý raz, informovala jej hovorkyňa Simona Kubičková.

slovakia

left justify in out

"Návštevníkov možno prekvapí, že damany sú najbližšími príbuznými slonov. Majú pomerne krátke končatiny s nechtovými kopýtkami, na ktoré našľapujú pri behu. Dokážu veľmi dobre skákať, pohybovať sa v korunách stromov a po skalách," priblížila hovorkyňa zoo Simona Kubičková.

 

Daman stepný (Heterohyrax brucei) je rozšírený najmä vo východnej Afrike. Jeho potravu v prírode tvoria výlučne listy a výhonky akácií. "Damany stepné sú - na rozdiel od damanov skalných, bežne chovaných v zoologických záhradách - mimoriadne vzácne. Aktuálne chová necelých 60 jedincov iba 11 európskych zoo," objasnil zoológ Michal Sloviak.

 

Zástupcov tohto vzácneho druhu získala bojnická zoo od zoologickej záhrady v belgických Antverpách. Návštevníci ich môžu vidieť v presklenej spoločenskej expozícii, ktorá je súčasťou čoho? Predsa pavilóna slonov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona