V Bojniciach budú protestovať proti požiadavkám Baťovcov

NETKY.SK • 16 Október 2013, 10:10 • 2 min
V Bojniciach budú protestovať proti požiadavkám Baťovcov

TRENČÍN – V sobotu 19. októbra budú v Bojniciach protestovať proti požiadavkám dedičov Jána Antonína Baťu o navrátenie majetku.

slovakia

left justify in out

Akciu organizuje občianske združenie VZDOR – hnutie práce v zámockom parku pri bielej fontáne. Svoje požiadavky už napísali prezidentovi, vláde, parlamentu a ministrovi kultúry v otvorenom liste. V ňom uvádzajú, že vrátenie Bojnického zámku rodine Baťovcov považujú za okradnutie pracujúcich ľudí na Slovensku. „Celý tento majetok pochádza z práce ľudí – robotníkov a ostatných zamestnancov – nie z podnikateľskej činnosti Baťovcov. Tí svoje bohatstvo vyťažili z vykorisťovania zamestnancov,“ tvrdia organizátori verejného zhromaždenia. Baťovi potomkovia žiadajú od štátu odškodné za zhabané majetky, medzi ktoré patril okrem iného aj Bojnický zámok. Koľko peňazí by chceli získať, nehovoria. "Je to ťažko povedať, pretože ten majetok bol veľmi rozsiahly, keď bol znárodnený. Hovorilo sa o miliardách eur, ale to je hodnota znárodneného majetku, nevieme, v akej výške ministerstvo financií stanoví náhradu," povedal Baťov vnuk John Nash v septembri tohto roka. Peniaze, ktoré by od štátu dostali ako náhradu, by preinvestovali na Slovensku.

Občianske združenie preto vyzýva prezidenta, vládu a parlament a ministra kultúry, aby zabránili vráteniu Bojnického zámku do súkromných rúk Baťovcov alebo kohokoľvek iného, lebo sa pre nich stane len zdrojom peňažných príjmov. „Nič viac. Jeho terajšia kultúrna a oddychová funkcia bude značne obmedzená, lebo v prvom rade bude Bojnický zámok slúžiť súkromným záujmom Baťovcov a až potom potrebám verejnosti,“ uvádza sa v otvorenom liste. Ani vyplatenie rodiny Baťovcov nie je podľa nich riešením spravodlivým z pohľadu pracujúcich ľudí. 

Sprievodný program zhromaždenia sa začne v sobotu o 9:00. Oficiálny program s protestnými prejavmi účastníkov bude od 13:00. 

Ján Antonín Baťa bol Národným súdom v roku 1947 odsúdený v neprítomnosti na 15 rokov ťažkého väzenia a prepadnutie celého majetku v prospech štátu. Dôvodom mala byť údajná kolaborácia s nacistami. Výrok súdu vychádzal z dekrétu prezidenta republiky Edvarda Beneša. O 60 rokov neskôr Mestský súd v Prahe tento rozsudok zrušil. V máji 2013 ho zrušil aj slovenský súd. Pod Baťov koncern patrilo veľké množstvo podnikov, vybudoval tu štyri priemyselné centrá, Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostredníctvom akciovej spoločnosti vlastnil napríklad aj Bojnický zámok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona