V boji s daňovými únikmi majú štátu pomôcť ďalšie opatrenia

NETKY.SK • 2 Január 2017, 10:02 • 2 min
V boji s daňovými únikmi majú štátu pomôcť ďalšie opatrenia

BRATISLAVA - V boji proti daňovým únikom majú štátu pomôcť ďalšie opatrenia. Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo novelu zákona daňového poriadku, ktorou sa má upraviť inštitút predbežného opatrenia, vytýkacie konanie, dochádza aj k zmene ustanovenia o námietke zaujatosti a zjednodušujú sa podmienky na povolenie odkladu a splátok. Právna norma nadobudla účinnosť 1. januára 2017.

slovakia

left justify in out

Novelou zákona sa upravuje vytýkacie konanie, a to tak, aby správca dane mohol z úradnej moci odstrániť nedostatky podaného daňového priznania, ktoré nemajú vplyv na výšku dane, ak má správca dane k dispozícii potrebné údaje na ich odstránenie. "V prípade neodstránenia nedostatkov, ktoré majú vplyv na výšku dane alebo uplatnený nárok, správca dane môže vyrubiť daň skráteným konaním, teda vyrubovacím rozkazom," priblížil rezort financií.

 

Zavádza sa tiež inštitút skráteného vyrubovacieho konania ako ďalší spôsob vyrubenia dane. Tým sa podľa ministerstva zabezpečí pružnejšie vyrubenie dane na základe skutočností a dôkazov. "Daňový subjekt však bude mať možnosť podať proti vyrubovaciemu rozkazu odpor, ktorým sa iniciuje štandardný proces vyrubenia dane," ozrejmilo ministerstvo.

 

Z dôvodu zefektívnenia výkonu daňovej exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu vedeného v banke sa medzi daňovými exekútormi a bankami zavedie elektronická komunikácia, ktorej podmienky budú upravené dohodou uzavretou medzi Finančným riaditeľstvom SR a záujmovým združením bánk. "V prípade žiadosti o odklad alebo splátky dane nebude nutné zabezpečiť záložným právom dlžnú sumu, ktorej výška neprevýši 3000 eur," doplnilo MF SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies