V boji proti úžere sú exekútori nesprávnym terčom

NETKY.SK • 4 Február 2014, 18:56 • 2 min
V boji proti úžere sú exekútori nesprávnym terčom

BRATISLAVA - Slovenská komora exekútorov verí, že poslanci v druhom čítaní upravia zákon tak, aby nekomplikoval exekútorom výkon ich praxe a neprispieval k znižovaniu vymožiteľnosti práva.

slovakia

left justify in out

Slovenská komora exekútorov (SKE) víta každý zákon, ktorý občanom a spotrebiteľom pomáha v boji proti úžerníkom a nekalým obchodným praktikám. Je však presvedčená, že exekútori sú v tomto boji nesprávnym terčom.

„Súdni exekútori sú verejnými činiteľmi, ktorých každé rozhodnutie musí odobriť súd. Na rozdiel od dražobných spoločností či nebankoviek sa riadia prísnymi pravidlami a sú pod verejnou kontrolou,“ povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller v reakcii na schválenie zmien zákonov proti úžere, ktoré dnes parlament posunul po druhého čítania. Slovenská komora exekútorov verí, že poslanci v druhom čítaní upravia zákon tak, aby nekomplikoval exekútorom výkon ich praxe a neprispieval k znižovaniu vymožiteľnosti práva. 

Poslanci posunuli do druhého čítania sériu zmien, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhujú zákonodarcovia Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Tá by nemala prevyšovať dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby bankových služieb, ktoré sa v danom odvetví poskytujú. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou. 

Komplex zmien by sa mal do praxe zaviesť najmä cez novelu Občianskeho zákonníka, ale aj ďalších piatich zákonov. Zmeny by sa mali dotýkať aj poskytovateľov nebankových služieb. Vyžadovať sa bude napríklad vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a minimálne päťročná prax v bankovníctve či poisťovníctve. Poskytovateľ nebankových služieb zároveň bude musieť mať čistý štít voči Slovenskej obchodnej inšpekcií aj voči ďalším orgánom štátnej správy. 
Po definovaní pojmov ako úžera a odplata v Občianskom zákonníku budú musieť zmluvy o poskytnutí úveru nové pravidlá rešpektovať. Zmluva, ktorá bude uzavretá s tým, že bude mať znaky úžery, bude jasne neplatná. Po novom nebude možné, aby sa ľudia cyklicky zadlžovali ďalšími a ďalšími úvermi. 

Rovnako sa má upraviť aj exekučný poriadok, ktorý nebude povoľovať exekúcie nehnuteľností pri dlhu do 2 000 eur a zabrániť sa má aj exekúcii motorových vozidiel zdravotne ťažko postihnutých a vozidiel nevyhnutných pre výkon povolania. Zabrániť sa má aj praktikám, ktorými sa umelo zvyšovali úroky z pohľadávok odkladaním ich exekúcie. Po novom tak nebude možné, aby trovy exekúcie a príslušenstvo pohľadávky, ktorej výška nepresiahne 2 000 eur, prevýšili jej samotnú hodnotu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies