V boji proti tuberkulóze v rómskych osadách majú pomôcť aj terénni pracovníci

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 12:34 • 2 min
V boji proti tuberkulóze v rómskych osadách majú pomôcť aj terénni pracovníci

POPRAD – Eliminovať výskyt tuberkulózy v rómskych osadách a u marginalizovaných skupín by mali pomôcť aj terénni pracovníci ako asistenti osvety zdravia v boji proti tuberkulóze.

slovakia

left justify in out

Prvá päťdesiatka takýchto pracovníkov sa dnes školila v priestoroch Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) vo Vyšných Hágoch. Pôsobiť budú priamo v osadách, v ktorých sa nachádzajú pacienti s tuberkulózou.

 

„Budú vedieť, čo je potrebné vybaviť v prípade hospitalizácie pacienta, poznať spádového pľúciara, zabezpečia a uľahčia komunikáciu a spoluprácu s lekármi i zdravotníckymi zariadeniami. Rovnako poradia rodičom, čo zabaliť dieťaťu v prípade, že pôjde na hospitalizáciu do ústavu v Dolnom Smokovci, a vysvetlia, ako je potrebné vyvetrať chatrč, aby sa neprenášalo ochorenie na druhých,“ vysvetlil pre agentúru SITA organizátor projektu Ivan Solovič, primár NÚTPCHaHCH a expert Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre liečbu tuberkulózy.

Kým asistenti šírili v minulosti v rómskych osadách osvetu a prispievali k zlepšeniu hygienických návykov, po novom budú aj prísnejšie a lepšie dohliadať nad pacientmi s tuberkulózou. Pomôžu chorým nielen pred nástupom na hospitalizáciu, ale aj po ich prepustení domov.

 

„Budú ich sledovať a dbať o to, aby nevzdávali liečbu. Často sa totiž stretávame s tým, že hoci im my, lekári, predpíšeme lieky, neznamená to, že si ich v lekárni vyzdvihnú. A ak si ich aj vyzdvihnú, najväčším problémom je, že ich už doma neužívajú,“ priblížil Solovič.

 

Terénni pracovníci tak budú kontrolovať, či si daný pacient lieky v lekárni vyzdvihol, a či ich skutočne užíva. Tiež s ním pôjdu na pľúcne stredisko a zabezpečia, aby išiel na röntgenové vyšetrenie. Keďže asistenti pochádzajú priamo z rómskych osád, vedia sa s miestnymi dohovoriť v rómskom jazyku.

Na vysoký podiel výskytu tuberkulózy u Rómov upozorňuje národný ústav niekoľko rokov. Napríklad v roku 2015 v Prešovskom i Košickom kraji predstavovali viac ako polovicu pacientov. Vlani boli pacienti vo vekovej skupine od 20 do 24 rokov všetci rómskeho etnika. V osade vo Veľkej Lomnici bolo napríklad v roku 2016 zaznamenaných 18 prípadov tuberkulózy, rovnaký počet bol zistený aj v Ostrovanoch, jedenásť prípadov v Jarovniciach a šesť na košickom sídlisku Luník 9.

Za projektom asistentov osvety zdravia v boji proti tuberkulóze je NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy, Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Poprade. Cieľom projektu je teoretická a praktická príprava terénnych pracovníkov z lokalít na Slovensku, ktoré sú postihnuté týmto závažným prenosným ochorením.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies