V blízkosti náleziska v Palmýre stavajú ruské jednotky novú základňu

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 15:23 • 2 min
V blízkosti náleziska v Palmýre stavajú ruské jednotky novú základňu

BEJRÚT - Americká organizácia, ktorá sa venuje ochrane kultúrneho dedičstva, tvrdí, že ruské jednotky stavajú v stredosýrskom meste Palmýra novú vojenskú základňu.

slovakia

left justify in out

Stavia sa pritom údajne v blízkosti archeologického náleziska zapísaného na zoznam svetového kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).


Ako informovala agentúra AP, organizácia American School of Oriental Research's Cultural Heritage Initiative zverejnila na internete družicové snímky, ktoré zachytávajú výstavbu na severnom okraji antickej lokality, ktorá bola poškodená jednotkami Islamského štátu, kým mesto desať mesiacov ovládali.


Sýrskym vládnym jednotkám za podpory náletov ruských lietadiel sa mesto podarilo dobyť v marci, ale až do dnešného dňa sa v jeho okolí odohrávajú boje medzi vládnymi vojakmi a džihádistami.


Riaditeľ Hlavného úradu pre pamiatky a múzeá (DGAM) v Sýrii Maamún Abdulkarím pre AP uviedol, že Rusi stavajú malé baraky, v ktorých budú kancelárie i klinika. Dodal, že jeho organizáciu nikto o povolenie na stavbu nežiadal. Koncom apríla UNESCO vyslala do Palmýry svoj tím. Skupina bola na mieste od 24. do 26. apríla a konštatovala "významné poškodenie", Palmýra si však podľa UNESCO z veľkej časti "zachovala celistvosť a pôvodnosť".


Extrémisti z IS, ktorí starovekú Palmýru ovládli ešte vlani v máji, zničili Baalšamínov chrám a tiež Víťazný oblúk. Rozbité a poškodené sú aj sochy a sarkofágy, ktoré boli príliš veľké na to, aby sa ich podarilo ukryť v bezpečí. Napriek zničeniu viacerých ikonických stavieb si však archeologické nálezisko v Palmýre zachovalo "veľkú časť zo svojej celistvosti a pôvodnosti" napísalo v správe UNESCO.


Na základe leteckých snímok sa predpokladalo, že extrémisti poškodili Baalšamínov chrám, ako aj chrám Bélov a sedem pohrebných veží, z ktorých tri zničili úplne - vrátane veží Elahbelovej a Iamlichovej. To však zatiaľ nie je isté. Bélov chrám i viaceré ďalšie pamiatky totiž odborníci pre odmínovacie práce, ktoré v meste ešte stále prebiehajú, môžu sledovať len z diaľky. Podrobnú správu o rozsahu škôd v Palmýre zverejní UNESCO v júli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies