V blízkosti bratislavského Volkswagenu vyrastie moderné logistické centrum

NETKY.SK • 27 Október 2016, 13:48 • 2 min
V blízkosti bratislavského Volkswagenu vyrastie moderné logistické centrum

BRATISLAVA - Predstavitelia spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) a Volkswagen Group Real Estate Slovakia (VGRE SK) dnes v Bratislave symbolicky položili základný kameň nového logistického centra.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku tak vznikne v bezprostrednej blízkosti bratislavského závodu VW SK jedno z najmodernejších a najväčších logistických centier. Na slávnostnom podujatí sa zúčastnil aj podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a minister hospodárstva Peter Žiga.

 

V novom logistickom centre budú inštalované najmodernejšie technológie ako napríklad automatické zakladače s kapacitou 200.000 malých zásobníkov na drobné nakupované montážne diely. Zakladače budú plne automatizované a dokážu zmanipulovať až 1360 zásobníkov za hodinu.

 

Súčasťou logistického centra, ktorého vybudovanie si vyžiada investíciu približne 150 miliónov eur, bude okrem iného aj sklad vysokonapäťových batérií, ktoré sa používajú do elektrických vozidiel Volkswagen up! a plug-in hybridných vozidiel. Samotné logistické centrum, ako aj administratívna budova sa budú nachádzať na pozemku s rozlohou okolo 300.000 m2. K logistickej hale bude pričlenená poschodová budova s kantínou a oddychovou miestnosťou na prízemí, šatňami na prvom a kanceláriami a zasadačkami na druhom poschodí.

 

"Automobilový priemysel je chrbticou slovenskej ekonomiky a spolu s elektrotechnikou sú piliermi hospodárstva," zdôraznil Pellegrini.

 

Ako ďalej uviedol, automobilový priemysel tvorí skoro 40 % hrubého domáceho produktu a podieľa sa 25 % na celkovom vývoze Slovenskej republiky. "Je vždy dobrou správou pre vládu, ak sa firma, akou je Volkswagen, rozhodne ďalej investovať na Slovensku. Vďaka týmto investíciám si Slovensko pravdepodobne ešte dlho udrží pozíciu svetovej veľmoci vo výrobe automobilov na počet obyvateľov," uviedol Pellegrini.

 

Cieľom výstavby nového logistického centra je byť čo najbližšie k výrobe. Tým sa znížia logistické náklady a skrátia logistické cesty. Pozitívny vplyv to bude mať aj na nákladnú dopravu v Devínskej Novej Vsi. Logistické centrum bude uvedené do prevádzky na konci roka 2017 a prevádzkovať ho bude externá logistická firma.

 

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 4,5 milióna vozidiel. Patrí k najväčším zamestnávateľom, exportérom i investorom v krajine. Zamestnáva vyše 10.800 ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona