V Bielorusku zatkli ďalšieho redaktora, bol obvinený zo šírenia extrémizmu

NETKY.SK • 31 Máj 2021, 06:43 • 2 min
V Bielorusku zatkli ďalšieho redaktora, bol obvinený zo šírenia extrémizmu

KYJEV/MINSK - V Bielorusku v nedeľu zadržali novinára Alexeja Šotu, ktorý pôsobí ako hlavný redaktor populárnej internetovej spravodajskej stránky Hrodna.life mapujúceho dianie v piatom najväčšom bieloruskom meste Grodno. Dôvodom zatknutia je podozrenie z údajného extrémizmu.

slovakia

left justify in out

Polícia uviedla, že web zverejňoval materiály, ktoré sú považované za extrémistické. Neuviedla však bližšie podrobnosti, ani neoznámila, či Šotu formálne obvinili z extrémizmu, za ktorý môže byť uväznený až na 10 rokov.

 

img


Šota spolupracoval s najpopulárnejším internetovým portálom v krajine tut.by, ktorý bieloruské orgány pred necelými dvomi týždňami zablokovali a zadržali 15 jeho zamestnancov.

 

Režim autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka v ostatných týždňoch systematicky útočí na pracovníkov médií. Minulú nedeľu dokonca pomocou stíhačky odklonil let spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu na letisko do bieloruského Minska.

 

Bielorusi majú zákaz preletu ponad Britániu! Dôvodom je víkendové vynútené pristátie

 

Pozrite si komunikáciu uneseného lietadla Ryanair s riadiacou vežou v Minsku. Piloti sa snažili zistiť, kto bombu nahlásil

 

Ako zámienku použil bombovú hrozbu, no po pristatí v Minsku policajné zložky zatkli novinára Ramana Prataseviča a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú.

 


Tento čin vyvolal rozsiahle odsúdenie Západu i sankcie uvalené Európskou úniou. Pratasevič je obvinený z organizovania nepokojov, za čo môže dostať až 15 rokov väzenia. Deň po jeho zatknutí zverejnili úrady krátke video, na ktorom Pratasevič uviedol, že sa priznáva, ale pozorovatelia skonštatovali, že vyhlásenie sa javilo ako vynútené.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona