V Bielorusku voličí hlasujú v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 11 Október 2015, 11:58 • 2 min
V Bielorusku voličí hlasujú v prezidentských voľbách

MINSK - Prezidentské voľby sa dnes konajú v Bielorusku, v ktorých autoritársky líder Alexander Lukašenko nemá žiadneho vážneho súpera a podľa očakávania hladko získa ďalšie, už piate päťročné funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

Ústredná volebná komisia oznámila, že ešte pred dnešným otvorením volebných miestností v bývalej sovietskej republike odovzdalo svoj hlas predčasne za päť dní 36 percent zo siedmich miliónov registrovaných voličov.

Opoziční lídri označili možnosť predčasného hlasovania za ideálny nástroj na falšovanie výsledkov volieb. Opozícia tiež vyjadrila obavy, že na štátnych zamestnancov, študentov a nemocničných pacientov bol vyvíjaný nátlak, aby využili možnosť predčasne hlasovať. Uviedli to dnes tlačové agentúry AP a DPA.

 

Lukašenko má troch formálnych konkurentov vo voľbách: lídrov dvoch provládnych politických strán - Sergeja Gajdukeviča a Nikolaja Ulachoviča - a málo známu opozičnú aktivistku Taťjanu Korotkevičovú.

 

Lukašenko počas svojej 21-ročnej vlády tvrdo zasahoval proti odporcom a disidentom, pričom si pestoval imidž silného lídra schopného zaručiť poriadok a stabilitu.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) kritizovala predchádzajúce bieloruské voľby za porušenie tajnosti počas predčasného hlasovania.

 

OBSE dnes oznámila, že jej medzinárodní pozorovatelia monitorujúci voľby v Bielorusku zverejnia predbežné povolebné vyhlásenie na tlačovej konferencii v pondelok v bieloruskej metropole Minsk.

 

Mnohí Bielorusi zastávajú názor, že ekonomické problémy krajiny a krvavé proruské povstanie v susednej Ukrajine sú dostatočnými dôvodmi, aby znovu volili súčasného prezidenta - ten podľa nich zaručí stabilitu krajiny, napísala agentúra DPA.

 

Podľa septembrového prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal uznávaný bieloruský Nezávislý inštitút pre sociálno-ekonomické a politické štúdie, bude za Lukašenka hlasovať 64 percent voličov.

 

Najsilnejšia opozičná kandidátka Korotkevičová, aktivistka občianskej kampane Hovor pravdu, získa podľa tohto prieskumu 25 percent hlasov. Kandidátka sa vyjadrila, že bude šťastná, ak získa 20 percent.

 

"Keď sme s kampaňou začínali, mala som podporu dve percentná. Bolo by čudné teraz tvrdiť, že chceme vyhrať," dodala.

 

Prezidentské voľby sa konajú len niekoľko dní po tom, čo bieloruská spisovateľka a investigatívna novinárka Svetlana Alexijevičová dostala Nobelovu cenu za literatúru za rok 2015.

 

Táto ostrá kritička bieloruského režimu v sobotu v Berlíne povedala, že Lukašenko určite vyhrá. Spomenula výrok bývalého sovietskeho diktátora J.V. Stalina, podľa ktorého nezáleží na tom, kto hlasuje, ale na tom, kto hlasy počíta.

 

"Pre slobodu potrebujete slobodných ľudí a takých ešte stále nemáme," vyhlásila laureátka Nobelovej ceny.

Po posledných prezidentských voľbách v roku 2010 nasledovali masové vzbury v Minsku. Za podnecovanie týchto nepokojov odsúdili a poslali do väzenia troch kandidátov vrátane Andreja Sannikova.

 

Nepredpokladá sa, že dnešné voľby vyvolajú podobné nepokoje. Nedávne opozičné zhromaždenia prilákali pomerne malé počty ľudí.

 

Voľby sa konajú v období zlepšených vzťahov Bieloruska s Európskou úniou. Zdroje z EÚ v piatok 9. októbra vyhlásili, že únia sa pripravuje na dočasné zmiernenie bieloruských sankcií, ak po voľbách nebudú nasledovať represálie proti odporcom Lukašenka a prípadným demonštrantom.

 

Bielorusko, ktoré je často označované za poslednú diktatúru v Európe, zlepšilo svoje medzinárodné vzťahy, keď prepustilo politických väzňov a prispelo k mierovým dohodám v ukrajinskej kríze.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona