V Bielorusku sa začal súdny proces s kritikmi prezidenta Lukašenka

NETKY.SK • 4 August 2021, 14:46 • 2 min
V Bielorusku sa začal súdny proces s kritikmi prezidenta Lukašenka

MINSK - Organizátorku protivládnych protestov Maryju Kalesnikavovú a opozičného právnika Maksima Znaka vlani v septembri obvinili z podnecovania k narušeniu národnej bezpečnosti. Ak ich súd uzná vinnými, mohli by dostať trest odňatia slobody až na 12 rokov.

slovakia

left justify in out

Maryja Kalesnikavová, ako jedna z troch žien, ktoré sa vo vlaňajších voľbách spojili proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, prišla na súd s úsmevom a podľa BBC si zrejme aj zatancovala. Tiež zdvihla palce a rukami spravila znak srdca - gesto, ktoré sa stalo symbolom protestov.

 

img


Obvinení sú členmi Koordinačnej rady, ktorú zriadila exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Prokurátori obviňujú radu z toho, že sa pokúsila o prevrat. Obaja obžalovaní sú obvinení zo "sprisahania alebo iných akcií spáchaných s cieľom chopiť sa moci", ohrozovania národnej bezpečnosti a "vytvorenia extrémistickej skupiny".

Tridsaťdeväťročná Maryja Kalesnikavová vlani odolala tlaku úradov o vyhostenie na Ukrajinu, pričom údajne roztrhala svoj pas. Rovnako starý Maksim Znak zase nakrátko, po tom ako ho v septembri vzali do väzby, držal hladovku. V tom čase povedal svojmu právnikovi, že vo väzbe nemal iný spôsob ako bojovať proti nespravodlivosti a svojvoľným činom.

 

Kedy to celé vypuklo? 

Vlaňajšie prezidentské voľby z 9. augusta vyhral podľa oficiálnych výsledkov Alexander Lukašenko. Výsledky sú však podľa mnohých zmanipulované, Cichanovská, ktorá musela po hlasovaní ujsť do Litvy, tvrdí, že vyhrala ona.

 

img

 

Lukašenko nie je legitímnym prezidentom Bieloruska, vyhlásila EÚ

 

Európska únia či USA voľby odmietli ako neslobodné a nespravodlivé. Voľby vyvolali masové protesty, ktoré sa konali v Bielorusku niekoľko mesiacov a často počas nich brutálne zasiahla polícia, ktorá zatkla tisícky ľudí. Neskôr Lukašenko a úrady masívne zakročili proti jeho oponentom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona