V Bielorusku popravili dvoch odsúdených na smrť

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:22 • 2 min
V Bielorusku popravili dvoch odsúdených na smrť

MINSK - Medzinárodná federácia pre ľudské práva (FIDH) vyjadrila ľútosť v súvislosti s vykonaním dvoch trestov smrti v Bielorusku. Informovala o tom dnes agentúra BELPAN.

slovakia

left justify in out

Ľudskoprávni aktivisti vo svojom vyhlásení zdôrazňujú, že v súlade s bieloruskými zákonmi nebol oznámený dátum popráv ani miesto pochovania popravených. Podľa zdrojov FIDH boli tento rok v Bielorusku popravené tri osoby odsúdené na najvyšší trest. FIDH tvrdí, že k popravám došlo po tom, ako EÚ vo februári zrušila sankcie uvalené na Bielorusko za porušovanie ľudských práv.

 

FIDH vo svojom vyhlásení pripomína, že Bielorusko je jedinou európskou krajinou, kde sa ešte vykonáva trest smrti. EÚ by podľa FIDH mala rozhodne zasadzovať za zrušenie trestu smrti v Bielorusku alebo za moratórium ako prvý krok k zrušeniu absolútneho trestu. "Táto posledná požiadavka by mala formovať politiku EÚ voči Bielorusku," uvádza sa vo vyhlásení FIDH.

 

Agentúra BELPAN napísala, že ľudskoprávni aktivisti v utorok informovali o vykonaní trestu smrti nad 31-ročným Siarhejom Chmialejským, ktorý bol odsúdený za vraždu najmenej dvoch ľudí. Rozsudok o treste smrti vyniesol minský oblastný súd po opätovnom prerokovaní kauzy, v ktorej bol obžalovaný predtým odsúdený na doživotie. V pondelok tento týždeň bol vykonaný aj trest smrti zastrelením nad Ivanom Kulešom, ktorý bol odsúdený na smrť za vraždu troch žien, krádež a lúpež.

 

BELPAN na záver svojej správy konštatuje, že k dnešnému dňu disponuje informáciami o vykonaní troch rozsudkov smrti, ku ktorým došlo v Bielorusku počas roku 2016. Bielorusko je jedinou európskou krajinou, kde existuje trest smrti. Práve z tohto dôvodu Bielorusko nie je členom Rady Európy. V roku 1993 bol bieloruskému parlamentu udelený štatút osobitného hosťa pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. O tento štatút však bieloruský parlament prišiel v roku 1996, keď bol v Bielorusku prostredníctvom referenda schválený návrh na zachovanie trestu smrti v trestnom zákonníku.

 

Každé vykonanie trestu smrti v Bielorusku vyvoláva veľmi ostrú reakciu inštitúcií Rady Európy. Podľa údajov ľudskoprávnych aktivistov za posledných 20 rokov bolo v Bielorusku popravených viac ako 400 odsúdených. Prezident Alexander Lukašenko vyhovel za ten čas len jedinej žiadosti o milosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies