V bielej stope vysoké ambície Nórov, na štarte aj kvarteto Slovákov

NETKY.SK • 6 Február 2014, 10:34 • 2 min
V bielej stope vysoké ambície Nórov, na štarte aj kvarteto Slovákov

SOČI - Nórska reprezentácia bude na ZOH v Soči patriť k hlavným ašpirantom na obsadenie medailových pozícií v behu na lyžiach, ktoré svoje zápolenia odštartuje už v prvý olympijský víkend súťažami v skiatlone.

slovakia

left justify in out

Tradičná severská veľmoc dominovala so ziskom piatich titulov a deviatich cenných kovov v bielej stope už pred štyrmi rokmi vo Vancouveri a výprava vedená Petterom Northugom a Marit Björgenovou má aj teraz najvyššie ambície.

Skvelú fazónu potvrdzujú Nóri aj v tejto sezóne - v poradí Svetového pohára sú medzi mužmi v prvej štvorici až traja ich zástupcovia, medzi ženami dokonca kraľujú Nórky na prvých štyroch pozíciách. Northuga síce pred štartom sezóny trápil záhadný vírus a v tomto ročníku zatiaľ triumfoval iba raz, napriek tomu chce minimálne zopakovať Vancouver, kde bol dvakrát zlatý. "Nič ma nezastaví, chcem byť v Soči na najvyššom stupienku. Ak mám byť úprimný, mám iba tie najvyššie ciele. Jedna zlatá medaila bude pre mňa málo, chcem minimálne dve," povedal pre agentúru Reuters 28-ročný Northug, ktorý v uplynulej sezóne získal veľký glóbus za triumf v SP a na MS vo Val di Fiemme získal už svoj deviaty titul, čím vyrovnal rekord krajana Björna Dählieho. V Soči by mal štartovať vo všetkých šiestich mužských disciplínach.

Dištančný špecialista Dario Cologna zo Švajčiarska bol pasovaný za najvýraznejšieho konkurenta Northuga v olympijskej sezóne, jej celú prvú časť sa ale boril so zdravotnými problémami. Zlatý medailista z Vancouveru a trojnásobný víťaz SP utrpel v novembri vážne zranenie členka a do súťažného kolotoča sa vrátil iba v januári. Uplynulý víkend v Dobbiacu ale naznačil ambície druhým miestom na 15 km klasicky a v Soči môže i chce siahať na najvyššie méty. Pódiové umiestnenia lákajú aj súčasného lídra SP Martina Johnsruda Sundbyho, ktorý v tejto sezóne ako prvý Nór triumfoval v prestížnom seriáli Tour de Ski. Podľa odborníkov patria do užšieho výberu medailových kandidátov aj ďalší Nór Chris Jespersen, Kazachovi Alexej Poltoranin, či Švéd Johan Olsson. Nádeje domácich živia Alexander Legkov a olympijský víťaz v šprinte Nikita Krjukov.

Medzi ženami sa fanúšikovia opäť môžu tešiť na súboje medzi trojnásobnou zlatou z Vancouveru Nórkou Björgenovou a Poľkou Justynou Kowalczykovou, ktorá v uplynulých piatich ročníkoch SP získala celkové prvenstvo až štyrikrát. Skúsená 33-ročná Björgenová sa pokúsi nadviazať na tri zlaté z Vancouveru a štyri tituly z vlaňajších MS. "Čaká ma na olympiáde ozajstný súťažný maratón a bude to vskutku náročné. Teším sa na šancu opäť prepísať históriu," povedala pred ZOH so 62 individuálnymi víťazstvami najúspešnejšia bežkyňa v histórii SP. Vysoké túžby netají ani ďalšia Nórka, líderka aktuálneho poradia Svetového pohára a víťazka Tour de Ski Therese Johaugová, ktorú pre jej rýchlosť a tempo prezývajú "Duracell". V bojoch o medaily by nemali chýbať ani Nórka Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Švédka Charlotte Kallová, či Kikkan Randallová z USA. 

Nórsko je jasne najúspešnejšou krajinou v olympijskej histórii bežeckého lyžovania so ziskom 96 medailí, z toho 35 zlatých. V Soči by tak pre nórsku výpravu nemalo byť problémom prekonať hranicu 100 získaných cenných kovov.

V porovnaní s Vancouverom má slovenská bežecká výprava v Soči o jednu miestenku menej. Reprezentovať bude kvarteto na čele so skúseným 37-ročným Bajčičákom, pre ktorého to bude už piate vystúpenie pod piatimi olympijskými kruhmi a ktorý spolu s biatlonistkou Anastasiou Kuzminovou skladal sľub do rúk prezidenta SR. V pláne má štyri štarty - skiatlon, 15 km klasicky, tímšprint a 50 km voľne s hromadným štartom. "Najviac si verím v skiatlone a na päťdesiatke. Na začiatku sezóny forma nebola taká, akú som si predstavoval. Som ale zdravý a urobil som všetko pre to, aby som sa v Soči ukázal v dobrom svetle. Verím, že s výsledkami budem spokojný nielen ja, ale aj fanúšikovia. Predtým som chodil na olympiády, či majstrovstvá sveta s ambíciou byť do desiateho miesta, teraz som si stanovil cieľ zmestiť sa do najlepšej pätnástky. Predsa, roky už pribúdajú a konkurencia je stále väčšia. Prichádzajú mladí a ja im budem chcieť ukázať, že ešte stále na to mám," povedal pre TASR Bajčičák, ktorý v tejto sezóne bodoval v SP jediný raz - za 14. miesto pri náročnom horskom vyvrcholení Tour de Ski. 

Slováci vkladajú najväčšie nádeje do 29-ročnej Aleny Procházkovej v jej najsilnejšej disciplíne šprinte, ktorý sa tentoraz pôjde voľnou technikou v utorok 11. februára. Už trojnásobná olympionička do tejto sezóny vstúpila jedenástym miestom v novembrovej ouvertúre SP vo fínskom Kuusame, bodovala aj v decembri v Asiagu. Na predchádzajúcich ZOH v Turíne (23. miesto) i vo Vancouveri (18.) sa dostala na obľúbenej trati do štvrťfinále. Okrem šprintu ju čaká 10 km klasicky a tímšprint spolu s Danielou Kotschovou, ktorá vo veku 28 rokov absolvuje svoju olympijskú premiéru. Dvadsaťpäťročný Peter Mlynár bol aj na hrách pred štyrmi rokmi, tentoraz ho čaká individuálny šprint, tímšprint a 15 km klasicky.

Súboje v bielej stope odštartujú hneď v prvý súťažný deň skiatlonom žien a vyvrcholia kráľovskou disciplínou, behom mužov na 50 km voľne s hromadným štartom. Okrem pravidelnej rotácie techník v jednotlivých disciplínach nedošlo v porovnaní s predchádzajúcimi hrami vo Vancouveri k žiadnym zmenám v programe a bojovať sa bude o dvanásť kolekcií medailí. Bežci budú mať svoje súťaže v horskom komplexe Laura asi desať kilometrov severovýchodne od Červenej Poľany. Stredisko je unikátne tým, že má pre každé odvetvie vlastný štadión, každý so samostatnými traťami a kapacitou 7500 divákov. Komplex dostal názov podľa neďalekej divokej rieky s množstvom vodopádov.

Komplex Laura
Športy: biatlon, bežecké lyžovanie, bežecká časť severskej kombinácie
Kapacita: 7500
      
Program súťaži v behu na lyžiach na ZOH 2014 v Soči
sobota 8. februára 11.00 h: ženy - skiatlon (7,5 km klasicky + 7,5 km voľne)
nedeľa 9. februára 11.00 h: muži - skiatlon (15 km klasicky + 15 km voľne)
utorok 11. februára 11.00 h: ženy - šprint voľne
utorok 11. februára 11.25 h: muži - šprint voľne
štvrtok 13. februára 11.00 h: ženy - 10 km klasicky
piatok 14. februára 11.00 h: muži - 15 km klasicky
sobota 15. februára 11.00 h: ženy - štafety 4x5 km
nedeľa 16. februára 11.00 h: muži - šfatety 4x10 km
streda 19. februára 10.15 h: ženy - tímšprint klasicky
streda 19. februára 11.06 h: muži - tímšprint klasicky
sobota 22. februára 10.30 h: ženy - 30 km voľne
nedeľa 23. februára 8.00 h: muži - 50 km voľne



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies