V bezprecedentných voľbách na Kube kandidujú dvaja disidenti

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 10:37 • 2 min
V bezprecedentných voľbách na Kube kandidujú dvaja disidenti

HAVANA - V nedeľu sa na Kube konajú komunálne voľby, v ktorých vôbec po prvýkrát kandidujú aj disidenti.

slovakia

left justify in out

Dvaja opozičníci sa uchádzajú o kreslá v miestnych zastupiteľstvách v Havane. Hildebrando Chaviano (65) je nezávislý novinár a právnik a Yuniel López (26) je členom zakázanej politickej strany Nezávislá a demokratická Kuba. Ide tak o bezprecedentný test kubánskeho politického systému jednej - komunistickej strany. Obaja muži pre agentúru The Associated Press uviedli, že očakávajú svoje úspešné zvolenie. Stali by sa tak prvými politickými činiteľmi nehlásiacimi sa ku komunistom, odkedy Fidel Castro v roku 1976 zaviedol súčasné volebné zákony.


Prezident Raúl Castro začal zavádzať postupné, avšak rozsiahle ekonomické reformy v roku 2010. Prisľúbil tiež zmeny vo volebnom systéme, detaily ale zatiaľ nezverejnil.


Podľa nestranných pozorovateľov už len samotné zaradenie Chaviana a Lópeza na kandidátsku listinu naznačuje, že kubánske vedenie uvoľňuje svoju prísnu kontrolu politiky. O takmer 12 600 kresiel v miestnych zastupiteľstvách sa uchádza celkovo 27 000 kandidátov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona