V Bezpečnostnej rade OSN pripravujú rezolúciu o boji proti Boko Haram

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 09:32 • 2 min
V Bezpečnostnej rade OSN pripravujú rezolúciu o boji proti Boko Haram

NEW YORK - Členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) pripravujú rezolúciu, ktorá okrem iného navrhuje, aby medzinárodné spoločenstvo poskytlo finančné prostriedky, vybavenie, vojakov a špionážnu podporu spoločným jednotkám piatich afrických krajín bojujúcich s militantnou nigérijskou skupinou Boko Haram.

slovakia

left justify in out

Návrh rezolúcie BR OSN, z ktorého vo štvrtok citovala agentúra AP, podporuje regionálny boj proti Boko Haram a oprávňuje použitie sily.

 

Podľa Čadu sa prijatie tejto rezolúcie očakáva najneskôr na budúci týždeň. Rezolúcia tiež vyzýva na okamžité prepustenie každého, kto bol unesený skupinou Boko Haram, ktorú označuje za "jednu z naváženejších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť".

 

Návrh rezolúcie vypracovali Čad, Nigéria a Angola v spolupráci s troma stálymi členmi BR OSN - Spojenými štátmi, Francúzskom a Britániou. Rezolúcia tiež počíta s uvalením sankcií na osoby alebo skupiny, ktoré financujú, podporujú alebo vyzbrojujú Boko Haram.

 

Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Európska únia podporili vytvorenie multilaterálnych jednotiek o sile 8750 mužov pod velením Čadu a Nigérie a s podporou kontingentov Kamerunu, Nigeru a Beninu. Pomoc prisľúbili aj ďalšie krajiny medzinárodného spoločenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies