V Beroune uhynul medveď Vojta, jeden z trojice známej z večerníčkov

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 14:14 • 2 min
V Beroune uhynul medveď Vojta, jeden z trojice známej z večerníčkov

BEROUN - Najmenší z trojice medvedích súrodencov, známych z českej série televíznych večerníčkov Méďové (Mackovia, 2001) uhynul dnes ráno nečakane v Beroune, kde pre nich mesto, ktoré má symbol medveďa v znaku, vybudovalo po skončení nakrúcania takmer 25-árový medvedí domov. Informovali o tom české médiá.

slovakia

left justify in out

Z trojice medveďov, ktoré v januári oslávili 16. narodeniny, uhynul Vojta. Pravdepodobne mu zlyhalo srdce. Podľa režiséra Václava Chaloupka "to bol ten najmenší z nich, ktorý vážil 1,30 kg, keď som ho priviezol. Bratia (Kuba a Matěj) ho vždy trocha odstrkávali, pretože bol slabší," citovali ho Novinky.cz.

 

Režiséra zavolali do Berouna, pretože zvyšné dva medvede sa nechceli od mŕtveho nechať oddeliť. Povedal, že Vojta mohol mať nejakú vrodenú genetickú poruchu, keďže tieto medvede sa zrodili príbuzenským krížením.

 

Veterinár vylúčil cudzie zavinenie: "Išlo o najslabšieho z medveďov, pravdepodobne zomrel na zlyhanie srdca pri rannom kúpeli, keď vliezol do vody a už nevyliezol. Matěj sa mu usiloval pomôcť, to sa mu však nepodarilo," povedal Chaloupek pre iDNES.cz.

 

Vojtu vytiahli z vody až štyria hasiči, a to s pomocou lana, ktoré mu uviazali za tlapy a pritiahli ho bližšie k brehu.

 

Starosta Berouna Ivan Kůs povedal, že "je to smutná správa, je mi to ľúto najmä kvôli deťom. Tri medvede sa počas rokov stali neodmysliteľnou súčasťou berounského kultúrneho života...".

 

Trojica medveďov žila najskôr u režiséra Chaloupka, ktorý bol režisérom i autorom scenára k televíznej sérii večerníčkov. Keď medvieďatá odrástli, našli nový domov v Beroune.

 

Medvede sa v zajatí dožívajú zvyčajne okolo 30 rokov, dodal iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies