V Berlíne vládne pobúrenie nad novými odhaleniami o aktivitách NSA

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 18:00 • 2 min
V Berlíne vládne pobúrenie nad novými odhaleniami o aktivitách NSA

BERLÍN - Šéf Úradu nemeckej spolkovej kancelárky Peter Altmaier si v súvislosti s novými odhaleniami o aktivitách americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Nemecku predvolal veľvyslanca USA v Berlíne Johna B. Emersona.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol ako prvý mienkotvorný denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, pre tlačovú agentúru DPA ju neskôr potvrdili nemenované vládne zdroje. 
Americká NSA špehovala v Nemecku nielen spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, ale aj iných vládnych činiteľov. Z nových informácií WikiLeaks vyplýva, že sa NSA zaujímala najmä o nemeckú menovú a obchodnú politiku. Súčasťou sprístupnených dokumentov je aj prepis odpočúvaného telefonátu nemeckej kancelárky z 11. októbra 2011, v ktorom sa vyjadruje k vtedajšiemu vývoju v Grécku. Cieľmi monitoringu zo strany NSA boli v Nemecku aj ministerstvá hospodárstva, financií a poľnohospodárstva. V podkladoch sa nachádza údajne zoznam 69 sčasti niekdajších, sčasti aktuálnych telefónnych čísiel, ktoré boli kontrolované, a to najmenej od 90. rokov minulého storočia. 


Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v reakcii na tieto poznatky pre piatkové vydanie denníka Bild uviedol, že sa v tejto súvislosti natíska dojem, že niektoré subjekty v radoch amerických tajných služieb možno stratili zmysel pre mieru a primeranosť. Súčasne sa vyslovil za objasnenie vecnej stránky problematiky. "Dôležitá komunikácia prebieha u nás v rezorte aj tak cez osobitne zabezpečené kanály," zdôraznil a dodal, že USA a ich tajné služby považuje za "jeden z našich menších problémov". Tajné služby iných veľmocí spôsobujú viac starostí, dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies